erfgoedobject

Eclectisch herenhuis

bouwkundig element
ID
74876
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74876

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eclectisch herenhuis van 1911 naar ontwerp van architect Jules Heyneman (Uitkerke), met uitweg en verbouwde stallingen aan de Diksmuidse Heerweg. Volgens bouwvergunning oorspronkelijk voorzien van een afgesloten voortuin met smeedijzeren hekwerk. Bakstenen gevel met bezetting van gele en rode baksteen in combinatie met arduin voor onder meer het benadrukken van de muuropeningen, de ornamentiek en de horizontale belijning. Rijk uitgewerkte ornamentiek cf. geveltop, gesculpteerde hermesfiguur onder kroonlijst, rijk uitgewerkte modillons. Gaaf bewaard schrijnwerk. Nieuwe erker volgens bouwvergunning oorspronkelijk sierlijker uitgewerkt. Interieur met typerende plattegrond en gaaf bewaarde interieurelementen.

Aan de Diksmuidse Heerweg voormalig koetsenhuis. Lage verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Sterk symmetrisch opgebouwd waarvan de uiterste traveeën van twee bouwlagen zijn voorzien van een trapgevel. In het midden is het dak doorbroken door een dakvenster met puntgevel. Tegenaan de gootlijst siermetselwerk.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 25/1911.
  • BERTEN J., Merkwaardige huizen, Gistelse Steenweg 165, in Kroniek van Sint-Andries, nummer 99, 1998, p. 33-34.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Andries, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL19, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74876 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.