erfgoedobject

Villa Chantecler

bouwkundig element
ID
74878
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74878

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Chantecler
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Villa Chantecler
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Chantecleer
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Het pand z.g. “Villa Chantecler” werd gebouwd in opdracht van Desiré Paresys, hij was een handelsvertegenwoordiger. Volgens een tegeltje links van de voordeur was hij handelsvertegenwoordiger van “Matériaux de Construction/ faiences, pavements, revélements/ Appareils Sanitaires”. Désiré Paresys liet deze woning vermoedelijk bouwen om het gebruik van faiencetegels, tegeltableaus en gres vloertegels te promoten. Dit pand kunnen we beschouwen als een vorm van reclame voor de firma van Désiré Paresys. Het materiaal, gebruikt bij het verfraaien van de gevel, was vermoedelijk afkomstig van de firma Gilliot & Cie uit Hemiksem.

Volgens de oorspronkelijk bouwvergunning was het pand voorzien van een voortuin afgesloten met een sierlijk hekwerk.

De ontwerper van het pand was architect Jules Heyneman, een architect uit Uitkerke die diverse gelijkaardige panden in Blankenberge heeft gerealiseerd. Hij ontwierp eveneens het buurpand Gistelse steenweg nr. 165.

Het pand z.g. "Villa Chantecleer" cf. sierlijk tegeltableau boven de deur is een woonhuis van 1913 naar ontwerp van architect Jules Heyneman (Uitkerke). Het is een enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen hoog onder een gemansardeerd zadeldak bedekt met leien en mechanische pannen. De gevel is bezet met een parement van licht gele geglazuurde baksteen in combinatie met oranje baksteen. De oranje doorgetrokken banden ter hoogte van de onder-, de tussen- en de bovendorpels zorgen voor de horizontale belijning van de gevel. De gevel is opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen waarvan de strekken opvallen door het gebruik van oranje geglazuurde baksteen. De inkomtravee valt op door de aanwezigheid van de tegeltableaus. Boven de deur bevindt zich een tableau met de huisnaam “Villa Chantecler". Dit tableau bestaat uit de huisnaam in sierlijke letters omringd door bloemmotieven m.n. blauwe distels. Het boogveld van het bovenvenster is voorzien van een tegeltableau met voorstelling van de opgaande zon en een haan. De rechtertravee van het pand is uitgewerkt als een risaliet. Deze travee is uitgewerkt als een puntgevel met bewaarde houten windberg. Op de verdieping een venster opgevat als een deurvenster met balustrade van hout. Het topvenster is rondboogvormig uitgewerkt.

Interieur

Achter de fraai uitgewerkte gevel gaat een interieur met klassieke plattegrond schuil met interessante interieurelementen zoals o.m. een vloer met gres tegels, marmeren schouwen en stucwerk.

  • STADSARCHIEF BRUGGE, Bouwvergunningen, nr. 8/1913.
  • GILTE S. & VAN VLAENDEREN P. Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Andries, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, 2005. (onuitgegeven werkdocumenten).
  • BAECK M., VERBRUGGE B., De Belgische Art Nouveau en Art Deco wandtegels. 1880-1940, M&L Cahier 3, 1996, 224 p.
  • VAN ASBROUCK ALBERTA, Jules Heyneman, Uitkerkenaar en veelzijdig architect, Vereniging Stadsgidsen Blankenberge, 2006.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/31005/115.1, Villa Chantecler (GILTÉ S, 2013).
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Chantecler [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74878 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.