Villa Chantecler

Deelgemeente Sint-Andries
Straat Gistelse Steenweg
Locatie Gistelse Steenweg 167, Brugge (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Sint-Andries (adrescontroles: 13-11-2007 - 14-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - Deelgemeente Sint-Andries (geografische inventarisatie: 01-03-2003 - 31-08-2004).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa Chantecleer

is beschermd als monument Villa Chantecler

Typologieburgerhuizen
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Gistelse Steenweg nummer 167. Zogenaamd "VILLA CHANTECLER" cf. sierlijk tegeltableau boven deur. Woonhuis van 1913 naar ontwerp van architect Jules Heyneman (Uitkerke). Gevel van gele baksteen in combinatie met oranje baksteen voor de speklagen en de strekken. Als risaliet uitgewerkte rechtertravee met puntgevel voorzien van houten windberg. Inkomtravee met rijk uitgewerkte tegeltableaus onder meer met huisnaam en tafereel met haan bij zonsopgang. Bewaard schrijnwerk. Volgens bouwvergunning oorspronkelijk voorzien van een afgesloten voortuin.

• STADSARCHIEF BRUGGE, Bouwvergunningen, nummer 8/1913.

Bron: Gilté S. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Vanwalleghem A. & Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Andries, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL19, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Gilté, Stefanie & Van Vlaenderen, Patricia