Herenhuis voor Guillaume Meurisse

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis, in 1875 ontworpen door architect Ferdinand Hompus in een rijk gedecoreerde stijl die typisch is voor zijn oeuvre. Hij diende het bouwdossier in voor Guillaume Meurisse-Lambo, die hij tot zijn vaste klanten mocht rekenen. Guillaume Meurisse was de zoon van Adolphe Meurisse, de oprichter van de gelijknamige Antwerpse chocoladefabriek en werkte ook in deze zaak. Tussen 1868 en 1888 vinden we in het stadsarchief van Antwerpen tien bouwdossiers terug die Hompus opmaakte voor deze personen, waarvan de laatste op naam van mevrouw, die in 1888 weduwe werd. Voorbeelden in de stationsbuurt zijn het herenhuis in de Appelmansstraat en de woning waarin Hompus later zelf ging wonen in de Van Ertbornstraat. Het pand in de Quellinstraat was in de tweede helft van de 20ste eeuw in gebruik als stedelijke kleuterschool.

Het herenhuis telt vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op hoge arduinen sokkel met getraliede keldervensters. Links een deurrisaliet met imitatievoegen, waarmee ook de begane grond is geaccentueerd. Balkons op eerste en tweede bouwlagen, respectievelijk met balustrades en markante ijzeren leuningen op zware consoles. Verzorgde gevelbekroning met houten kroonlijst op klossen, tandlijst en uitgelengde consoles alternerend met de panelen van de fries. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijstingen, op de derde bouwlaag met sleutel en festoenen. Originele houten vleugeldeur met bovenlicht in geprofileerde omlijsting met brede stucsleutel; flankerende pilasters met festoenen aansluitend bij de bewerkte consoles onder het bel-etagebalkon.

Achterin de tuin bevindt zich een groot achterhuis waarin bureaus ondergebracht werden. Het is gebouwd naar een ontwerp van Hompus uit 1888 in opdracht van weduwe Meurisse-Lambo. Het pand is opgetrokken in neotraditionele bak- en zandsteenstijl en telt één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak, met een centraal deurrisaliet met kruiskozijn en trapgevel, geflankeerd door twee rechthoekige poortopeningen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1875 # 857, 1888 # 1542.

Auteurs: Plomteux, Greet; Hooft, Elise