erfgoedobject

Neogotische kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

bouwkundig element
ID
74903
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74903

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neogotische kapel, gelegen aan de dreef die toegang geeft tot het kasteel Steentien. Gebouwd in 1875 (zie bouwvergunning, datering arduinen dorpel en mutatieschetsen kadaster), in opdracht van César Delafontaine, toenmalig eigenaar van het nabijgelegen kasteel Boeverbos in de jaren 1970 afgebroken.

De kapel is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, zie interieuraankleding. Het bouwen van de kapel kadert in de heropleving van de mariaverering. Dit was het gevolg van de verschijning van Onze-Lieve-Vrouw te Lourdes aan Bernadette Soubirous in 1859. Het staat ook in direct verband met de dogmaverklaring door Paus Pius IX in 1854 van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria.

Eenbeukige bakstenen neogotische kapel onder leien zadeldak. In het toegangspad tegels met inschriptie "AVE / MARIA". Roodbeschilderde puntgevel met smeedijzeren kruisbekroning en smeedijzeren hartmotief op schouderstukken. Geveltop afgelijnd door spitsboogfries aanzettend op eenvoudige kraagstenen. Spitsboogdeur in natuurstenen omlijsting. Bewaarde vleugeldeur en waaiervormige roedeverdeling voor bovenlicht.

Interieur. Eenvoudige gele cementtegels. Achter het gietijzeren hekken recenter beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind in rotsimitatie.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Andries, 1875/14.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1/1875.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Andries, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL19, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Neogotische kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74903 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.