School en klooster

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed School en klooster

Beschrijving

School en klooster nemen een ruime oppervlakte in langs de Gistelse Steenweg. Gebouwenbestand is fasegewijs tot stand gekomen.

1464: bouwen van een kapel toegewijd aan Sint-Theobald.

1876: op het toen onbebouwd perceel wordt een kloostergebouw voor de zusters van de congregatie van Heule met bijhorende kapel toegewijd aan Sint-Theobald en gebouwen voor een "bewaarklas" gebouwd. Resultaat is een gebouw op L-vormige plattegrond met een ruime tuin.

1885: uitbreiding met klassenvleugel aan de noordzijde.

1899: vergroting van klooster en klassenvleugel in oostelijke richting.

1909, 1930, 1944, 1947, 1952, 1967: opnieuw uitbreidingen van klooster- en klasgebouwen.

Kapel toegewijd aan Sint-Theobald, zie arduinen gevelsteen met opschrift "HIER WERD EEN KAPEL/ OPGERICHT TER ERE VAN/ SINT-THEOBALD/ IN 1464". Neogotische kapel met sterk verbouwd interieur. Leien zadeldak met bekronend klokkentorentje voorzien van een ingesnoerde naaldspits. Roodbakstenen gevelparement met sierankers. Gevel is opengewerkt met spitboogvormige muuropening voorzien van natuurstenen tweelicht met drie- en vierpas. Links voorzien van korfboogvenster met drielicht voorzien van driepassen. Glas-in-loodramen.

Voormalig kloostergebouw, nu in gebruik als kinderopvang. Breedhuis met dubbelhuisopstand onder pannen zadeldak (Vlaamse pannen) gevat tussen puntgevels, opengewerkt met spitsboogvormige muuropeningen. Roodbakstenen lijstgevel, met sierankers wordt verticaal geleed door spitsboognissen met driepasmaaswerk in de boognissen en gekoppelde spitsboogjes op de borstwering. Vernieuwd schrijnwerk.

Klassenvleugels, fasengewijs tot stand gekomen, zijn gegroepeerd rondom een centrale speelplaats.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Andries, 1874/3, 1876/6, 1885/44, 1899/14, 1909/22, 1930/57, 1933/43, 1944/12, 1947/20, 1952/25, 1961/59, 1966/19.
  • STORME L.,Het vrij katholiek onderwijs, in STORME L., en anderen, 900 jaar Sint-Andries parochie, 2000, p. 108-110.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia