erfgoedobject

Kasteel 't Warandeveld

bouwkundig element
ID
74923
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74923

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel 't Warandeveld
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Imposante woning met achterliggende tuin gekend onder de naam "Kasteel 't Warandeveld".

Gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen. Op het primitief kadasterplan van 1835 staat een woning met rechthoekige plattegrond omringd door een bosrijke omgeving weergegeven. Vermoedelijk was het een woonhuis in sobere empirestijl. In 1871 wordt in opdracht van de nieuwe eigenaar Albert Ryckaert de woning uitgebreid met onder meer een toren met kegelvormige spits en bouwen van bijgebouwen in de tuin. In 1921 volgt nog een uitbreiding van het woonhuis met erkeruitbouwen en toren voorzien van een peerspits.

Imposant breedhuis op onregelmatige plattegrond met twee torenachtige uitbouwen. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevels boven een grijze plint. Rechts torenachtige uitbouw op ronde plattegrond met kegelvormige dak met windvaan. Links imposante torenuitbouw op achthoekige plattegrond met peerspits en windvaan. Verlevendigd door pseudo-muurkettingen, geblokte rondbogen en blind medaillon. Gevels opengewerkt met rondboogvormige en rechthoekige muuropeningen telkens voorzien van arduinen lekdrempels. Bewaard schrijnwerk en luiken op de begane grond. Zijgevel voorzien van een sierlijke, ijzeren balkonleuning.

Sterk verbouwd interieur doch met behoud van salon en trap in het oudste gedeelte.

Ten zuiden van het woonhuis voormalige remise van 1871. Eénlaagsgebouw onder pannen zadeldak (twee dakkapellen). Witbeschilderde verankerde bakstenen lijstgevel opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen. Bewaard schrijnwerk namelijk schuiframen met kleine roedeverdeling. Er tegenaan gebouwd ovenkot van 1921 waarvan de roodbakstenen zijpuntgevel verlevendigd is met siermetselwerk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: mutatieschetsen, Sint-Andries, 1871/5, 1921/42.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Andries, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL19, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel 't Warandeveld [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74923 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.