Teksten van Winkelhuis van Guillaume Van Oenen

Winkelhuis van Guillaume Van Oenen ()

Dit winkelhuis op de hoek van de Ram- en de Lange Van Ruusbroecstraat werd in 1890 getekend door architect Guillaume Van Oenen, die het voor eigen rekening liet bouwen. Van Oenen woonde op het Zuid, waar hij ook zijn architectenbureau had. Zijn oeuvre, gekenmerkt door een combinatie van eclectische, neorenaissance en neoclassicistische ontwerpen, is verspreid over alle eind-19de-eeuwse Antwerpse wijken, waar hij zich toespitste op woningbouw voor de gegoede middenklasse.

Voor deze woning met winkel, twee bouwlagen en twee + drie traveeƫn tellende, koos hij voor de neo-Vlaamse renaissance. Het rode bakstenen parement met speklagen, de dakvensters met uitgewerkte geveltoppen met voluten en topstukken en de natuursteen voor diamantkoppen, balkon en puilijsten, zijn kenmerken van deze stijl. Op de begane grond waren houten winkelramen met neorenaissance-omlijsting aanwezig, die echter verdwenen zijn. Rechthoekige muuropeningen, deur met rechte latei. Hardstenen plint.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1890 # 577.

Auteurs:  Hooft, Elise

Winkelhuis ()

Voormalig winkelhuis op hoek Lange Van Ruusbroecstraat naar ontwerp van G. Van Oenen, van 1890. Neotraditionele lijstgevels van bak- en natuursteen, aan Lange Van Ruusbroecstraat verhoogd met neorenaissancistische halsgevel met voluten en topstukken, aan Ramstraat met gelijkaardig, doch soberder dakvenster. Voormalige houten winkelramen met neorenaissance-omlijsting.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwvergunningen D2, 1890, Modern Archief 20.259, dossier 577.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita