Landhuis Het Craeyenest met hovenierswoning

Beschrijving

Landhuis "Het Craeyenest" of "Stuyvenberg" met bijhorende voormalige hovenierswoning (Gistelse Steenweg nummer 702). Gronden waren oorspronkelijk eigendom van het officie van de Zeven Weeën van de Sint-Salvatorskerk in Brugge.

Het domein is toegankelijk via de twee beukendreven, enerzijds beginnend bij de Gistelse Steenweg en anderzijds bij de Grote Moerstraat.

Reeds in 1835 staat een landhuis met bijhorende lusttuin en boomgaard weergegeven op het primitief kadasterplan. In 1852 wordt het hoofdvolume uitgebreid in zuidelijke richting. In 1866 wordt de schuur bij de hovenierswoning uitgebreid in oostelijke richting.

Vrijstaand landhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak bedekt met Vlaamse pannen en centrale dakruiter. Sobere bepleisterde en witbeschilderde lijstgevels boven een grijs beschilderde plint met centraal uitgewerkte risaliet van twee traveeën waarvoor een brede bordestrap en luifel. Gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Benedenvensters voorzien van geprofileerde bogen die onderling met elkaar verbonden zijn. Deels behouden schrijnwerk. Op de begane grond en de verdieping voorzien van luiken. Sobere interieuraankleding.

Voormalige hovenierswoning op onregelmatige plattegrond van het langgeveltype met geïntegreerde stal en schuur. Lage baksteenbouw onder zadeldak bedekt met Vlaamse pannen en doorbroken met dakkapellen. Witbeschilderde verankerde bakstenen gevels boven een zwart beschilderde plint. Gevels opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van bewaard schrijnwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: mutatieschetsen , Sint-Andries, 1952/9.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia