Teksten van Hoekhuis met de Grotebeerstraat

Hoekhuis met de Grotebeerstraat ()

Dit hoekhuis in neo-Vlaamse renaissance werd ontworpen door architect Albert Arnou in 1889 in opdracht van Graaf de Brouchoven de Bergeyck. Zowel Arnou als de Brouchoven de Bergeyck (Hemiksem), waren aandeelhouders van de in 1886 opgerichte "Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises", die als doel had de woningbouw in Zurenborg te organiseren. Als aandeelhouder hebben ze allebei veel geïnvesteerd in de wijk, in woningen bestemd voor verkoop en verhuur. Ze werkten daarvoor ook in talrijke bouwdossiers samen. Arnou was een van de meest productieve architecten in Zurenborg, waar hij in alle toen populaire bouwstijlen ontwerpen tekende, zowel neoclassicisme, eclecticisme als neo-Vlaamse renaissance. Hij signeerde deze woning in een opvallende natuurstenen cartouche "ANNO 1889 A. ARNOU BOUWMEESTER", waarmee hij deze woning zelf aanduidde als een modelwoning voor zijn oeuvre en voor de wijk Zurenborg.

Het hoekhuis telt twee bouwlagen onder hoog afgeknot leien zadeldak en heeft een brede travee in de Grotebeerstraat, een afgeschuinde hoektravee en drie ongelijke traveeën in de Ramstraat. De woning bevat alle kenmerken horend bij de neo-Vlaamse renaissance: de combinatie van rode baksteen met witte natuursteen voor vensterkozijnen, speklagen, negkettingen en decoratie, de grillige in- en uitzwenkende geveltoppen naar de modellen van Hans Vredeman de Vries, de driezijdige erker, decoratie als noppen, diamantkoppen en vazen.

De gevels rusten op een hardstenen plint en zijn deels als lijstgevel met houten kroonlijst en als topgevels beëindigd. Afgeschuinde hoektravee met driezijdige houten erker onder verhoogde halsgevel met dakvenster. Aan Ramstraat, gelijkaardige, doch breder uitgewerkte en meer versierde halsgevel in risalietvormende travee met ondiep gebogen balkonnetje. Kruis- en bolkozijnen, op de tweede bouwlaag onder blind boogveld met bas-reliëfs. In de Ramstraat is de toegangsdeur ingebracht in de lagere linker travee onder apart zadeldak. Het is een rechthoekige deur in opvallende natuurstenen omlijsting met fronton en rond bovenlicht, met in de lijsten decoratieve wortelmotieven. Deze deurtravee is verder gedecoreerd met de gesigneerde cartouche en met een decoratief uitgewerkte schoorsteen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1889 # 1002.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Hooft, Elise

Hoekhuis met Grote Beerstraat ()

Hoekhuis Grote-Beerstraat, twee traveeën en twee bouwlagen onder afgeknot zadeldak (leien) met aanleunende deurtravee van één bouwlaag zijde Ramstraat. Neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van A. Arnou, van 1889 volgens gevelsteen. Combinatie van lijst- en topgevels van bak- en natuursteen. Afgeschuinde hoektravee met driezijdige houten erker onder verhoogde halsgevel met dakvenster. Aan Ramstraat, gelijkaardige, doch breder uitgewerkte en meer versierde halsgevel in risalietvormende travee met ondiep gebogen balkonnetje. Kruis- en bolkozijnen, op de tweede bouwlaag onder blind boogveld met bas-reliëfs. Rechthoekige deur in omlijsting met fronton en bovenlicht; decoratief wortelmotief.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita