Patronage of Gildehof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Sint-Andries
Straat Koude-Keukenstraat
Locatie Koude-Keukenstraat 8, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Sint-Andries (adrescontroles: 13-11-2007 - 14-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - Deelgemeente Sint-Andries (geografische inventarisatie: 01-03-2003 - 31-08-2004).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Patronage of Gildehof

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologiepatronaten
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Koude-Keukenstraat nummer 8. Voormalige patronage of "Gildehof" gebouwd in 1908 onder het bestuur van burgemeester baron Paul Rotsart de Hertaing en gefinancierd door ridder Stanislas van Outryve d'Ydewalle en zijn vrouw Cécile van der Renne de Daelenbroeck cf. wapenschild. Oorspronkelijk bezat het gebouw een podium, een beetje toneelaccommodatie, een paar rijen klapstoelen en een grote schuifdeur als afscheidingswand. Later werd het gebouw bij de nabijgelegen basisschool gevoegd. In 1987 werd het gebouw met de fusie van de basisscholen in 1987 aan de parochie teruggegeven en gaf het onderdak aan kansarme mensen. Thans in gebruik als kinderopvang.

Gebouw op L-vormige plattegrond onder pannen zadeldak gevat tussen twee puntgevels. Straatgevel geritmeerd door lancetvormige vensters met afgeschuinde dagkanten. Centraal gekoppelde venster waarboven rondboogvenster. In de top arduinen wapenschild van ridder Stanislas van Outryve d'Ydewalle en zijn vrouw Cécile van der Renne de Daelenbroeck. Zijgevel geritmeerd door zware muurankers en opengewerkt met steekboogvormige muuropeningen met afgeschuinde dagkanten. Dagkanten bij de vensters doorgetrokken tot op de grond en voorzien van een verdiepte borstwering. Gelijkaardige muuropeningen in het dwars volume onder afgeknot schilddak. Bewaard schrijnwerk.

  • STORME L. en andere, 900 jaar Sint-Andries parochie, 2000, pagina 54.

Bron: Gilté S. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Vanwalleghem A. & Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Andries, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL19, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Gilté, Stefanie & Van Vlaenderen, Patricia

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Koude-Keukenstraat

Koude-Keukenstraat (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.