Hoeve bij het kartuizerinnenklooster Sint-Anna-ter-Woestijne

Beschrijving

Voormalige hoeve bij het vroegere kartuizerinnenklooster Sint-Anna-ter-Woestijne. Van 1350 tot 1580, met enkele onderbrekingen, vestigingsplaats van het voormalige kartuizerinnenklooster. Binnen een brede omwalling stond een klooster bestaande uit een traditioneel pand met een vierkante binnentuin omgeven door kloostergangen met aansluitend de kapel, de refter, de kapittelzaal, de keuken en de bergplaats.

Vandaag achteringelegen hoeve met oude kern uit de 18de eeuw. Toegankelijk via een lange dreef met populieren. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken, witbeschilderd boven een zwart gepekte plint. Grondig verbouwd in de jaren 1980.

• Rijksarchief Brugge, Fonds Mestdagh, nummer 1380, nummer 1386, nummer 1391, nummer 1419; Watering van Blankenberge, nummer 1200.
  • BEERNAERT B., Van nature... een monument, Open monumentendag 2004, p. 97-102.
  • PAPEIANS DE MORCHOVEN P., Sint-Anna-ter Woestijne, 1350-1580, in STORME L., 900 jaar Sint-Andriesparochie, 2000, p. 22-24.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia