Reeds in 1239 vermelden oude kronieken de eerste Sint-Baafsparochie. De eerste kerk van Sint-Baafs, gelegen in de omgeving van de huidige Hertogenstraat, wordt in 1577 afgebroken. Een voorlopige kerk van 1913 was gelegen aan de Legeweg. Hij wordt in 1919 uitgebreid met een sacristie. In 1913 werd door architect Carette uit Kortrijk een voorontwerp gemaakt voor een kerk in neogotische stijl. Door de Eerste wereldoorlog werd de bouw van de kerk uitgesteld.
De huidige kerk naar ontwerp van architect Jozef en Luc Viérin (Brugge) was in 1934 afgewerkt. Het resultaat is een kerk in neoromaanse stijl. Bakstenen parement in combinatie natuursteen. Neoromaanse, eenbeukige kerk met vier traveeën, transept en halfrond koor. De graatgewelven zijn afgescheiden door bakstenen gordelbogen rustend op geometrisch versierde kapitelen. Muren met lambrisering in bruine baksteen. De ruimte wordt verlicht door eenvoudige rondboogramen. Houten biechtstoel(en) versierd met distelmotief.
Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1/1916.
VANHALME M., De Sint-Baafsparochie (deel 3). De parochiekerk, in Kroniek van Sint-Andries, nummer 75, 1992, p. 21-25.
VANHALME M., De Sint-Baafsparochie (deel 4), in Kroniek van Sint-Andries, nummer 75, 1992, p. 1-5.
Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Andries, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL19, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)