Jongensschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Jongensschool

Beschrijving

School gebouwd als jongensschool voor het vrij onderwijs, naar een ontwerp van 1898 van architect Frans Smet-Verhas in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier. Deze bouwmaatschappij werd in 1886 opgericht om de ontwikkeling van de wijk Zurenborg tot woonwijk voor de betere middenklasse te realiseren. De maatschappij bouwde in eigen beheer talrijke rijen burgerhuizen, maar investeerde ook in een paar (semi-)openbare gebouwen in de wijk, zoals deze jongensschool.

De school is een rechthoekig gebouw van negen traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, in eclectische stijl met neotraditionele elementen. Het oorspronkelijke ontwerp telde zeven traveeën en twee bouwlagen; de eerste en tweede traveeën werden later samen met de derde bouwlaag toegevoegd, daarbij vrijwel naadloos verder bouwend op stijl en materiaalgebruik van het oorspronkelijke gebouw.

Lijstgevel van rode en gele baksteen op ruw behakte sokkel van roze graniet. Markerende lijsten, kordonvormende lekdrempels, houten kroonlijst op kleine voluutconsoles. Tot pseudo-fronton verhoogde zesde (oorspronkelijk middelste) travee met neorenaissancistische decoratie (schijfmotief, booglijsten) en topstuk, gekoppelde rechthoekige en rondboogvensters. Voorts segmentbogige muuropeningen. Boven de oorspronkelijk centrale toegang tot de school is een natuurstenen cartouche aanwezig met opschrift ”Vrij Onderwijs – Jongensschool Nr. 17”.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 809.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Hooft, Elise