erfgoedobject

Herenhuis ontworpen door Leo Franssens

bouwkundig element
ID
75092
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75092

Juridische gevolgen

Beschrijving

Imposant half vrijstaand herenhuis van drie brede traveeën en twee bouwlagen onder een gemansardeerd zadeldak met pannen en leien bedekt. Herenhuis met dubbelhuisopstand van 1929 naar ontwerp van architect Leo Franssens (Brugge). Volgens de bewaarde bouwvergunning eerder eclectisch getint, doch met typische geometrische art-decomotieven. De oorspronkelijke bouwvergunning, bewaard in het stadsarchief van Brugge, voorzag een inkom aangekleed in neo-vlaamse renaissancestijl. Maar dit werd niet volgens plan uitgevoerd.

Het pand Torhoutse Steenweg is een opvallend pand met een sterk symmetrisch opgebouwde lijstgevel van oranje baksteen. De centrale travee is uitgewerkt als een risaliet voorzien van een puntgevel. De risaliet is voorzien van een inkom waarboven een balkon met sierlijke leuning. De gevel wordt zowel horizontaal als vertikaal belijnd. De arduinen plint, de doorgetrokken natuurstenen onder-, tussen- en bovendorpels zorgen voor de horizontale belijning. De verticale belijning gebeurd door middel van de erkeruitbouwen en de uitwerking van de brede traveeën met o.m. een garage, een inkom en een erkeruitbouw. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van afgeschuinde bovenhoeken. Centrale, twee bouwlagen hoge uitbouw, op de verdieping met opengewerkte balkonleuning voorzien van ijzeren geometrisch hekwerk. Het deels behouden schrijnwerk heeft typische, geometrische motieven en glas-in-loodramen. Het hang- en sluitwerk is ook origineel. De voordeur, opgevat als een vleugeldeur, is deels beglaasd en deels voorzien van traliewerk. De voortuin is afgesloten met een fraai smeedijzeren hekwerk met geometrische motieven geplaatst tussen bakstenen pilasters.

De achtergevel van het pand is vrij sober uitgewerkt en was oorspronkelijk voorzien van een erkeruitbouw. De zijgevel sluit meer aan bij de voorgevel op het vlak van uitwerking en is op de begane grond voorzien van een erkeruitbouw.

Interieur.

Inkomhal met opvallende imposante bordestrap voorzien van een witmarmeren aanzettrede en smeedijzeren leuning met bloem- en bladmotieven. De trapleuning is zeer mooi en rijk uitgewerkt. De wanden van de inkom zijn voorzien van kenmerkende gestileerde bloemmotieven. De deuren die uitgeven op de inkom zijn bewaard en behouden hun origineel hang- en sluitwerk. De lichtarmaturen tegen de wanden zijn bewaard gebleven. Het salon oorspronkelijk in neo-vlaamse renaissancestijl bewaart de parket in visgraatmotief en de balkenlagen opgebouwd uit moer- en kinderbalken. Op de verdieping typerende deuren, eenvoudige schouwtjes. De badkamer is voorzien van een tegelbezetting tot aan het plafond. De vloer is voorzien van grès tegels met geometrische motieven.

  • STADSARCHIEF BRUGGE, Bouwvergunningen, nr. 1929/67.
  • GILTE S. & VAN VLAENDEREN P. Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Andries, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, 2005. (onuitgegeven werkdocumenten).

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/31005/116.1, Herenhuis ontworpen door Leo Franssens (GILTÉ S, 2013).
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Herenhuis ontworpen door Leo Franssens [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75092 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.