Half vrijstaand samenstel bestaande uit twee art-deco-enkelhuizen van 1932 naar ontwerp van architect Jos. Vander Schaeghe, volgens inscriptie arduinen plint en bouwvergunning. Voortuin afgesloten met ijzeren hekwerk tussen bakstenen pilasters. Het gerealiseerde gebouw wijkt maar in beperkte mate af van de opgemaakte plannen. De dakkapel is minder fraai uitgewerkt.
Torhoutse Steenweg nr. 103, is een eclectisch enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een gemansardeerd pannen en leien zadeldak. Het pand heeft een roodbakstenen parement in combinatie met simili voor het aanbrengen van ornamentiek. Er wordt o.a. natuursteen gebruikt voor de doorgetrokken bovendorpels van de beneden- en bovenvensters. Meer uitgewerkte hoger opgetrokken linker risaliet bovenaan rondbogig uitgewerkt aanzettend op pilasters met geometrische motieven. Driezijdige erkeruitbouw met borstwering voorzien van geometrische motieven. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Het schrijnwerk is opnieuw gemaakt naar bestaand model. De voortuin is afgesloten met een sierlijk ijzeren hekwerk tussen oranjebakstenen pilasters.
Interieur
Het pand bewaart een vrij sober aangekleed interieur in art-decostijl. De inkom is voorzien van een typische tegelvloer met geometrische motieven in zwarte en beige kleur. De trap is voorzien een eenvoudige trapleuning, maar typerend voor die periode. De bewaarde binnendeuren zijn voorzien van kleine roedeverdeling en gelijkaardig bovenlicht als de vensters van de voorgevel.
Torhoutse Steenweg nr. 105 heeft een meer uitgewerkte gevel met meer uitgesproken art-deco-elementen. Het roodbakstenen parement contrasteert met bepleisterde en bepleisterde gestileerde florale motieven. De gevel wordt zowel horizontaal als verticaal geleed door middel van witgeschilderde doorgetrokken lateien.
Hoger opgetrokken rechtertravee afgelijnd door rijk uitgewerkte pilasters met gestileerde bloemmotieven. Bovenaan wordt de gevel afgelijnd door een vlak hoofdgestel opgebouwd uit een vlakke fries, erboven een driezijdig uitgewerkt hoofdgestel rustend op een centrale consolesteen geflankeerd door gestileerde florale motieven.
Het uitkragend balkon is voorzien van een ijzeren leuning met geometrische motieven. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van bepleisterde en witbeschilderde latei. De vensters en deur behouden hun origineel schrijnwerk. De deur is voorzien van een sierlijk bovenlicht met geometrische motieven. Het schrijnwerk van de vensters is eveneens rijk uitgewerkt en bewaren onder meer ook de geometrische roedeverdeling in de bovenlichten.
De zijgevel wordt gedomineerd door bepleisterde en beschilderde erkeruitbouw met hierop aansluitend een imposante schouw met geometrische versiering in het pleisterwerk. Achteraan het perceel een garage met oranjebakstenen parement met geometrisch opgebouwde bekroning voorzien van florale motieven en centraal een vrouwenhoofd.
Interieur.
Het pand heeft een gaaf bewaard interieur met art-deco elementen. De vrij klassieke plattegrond is het spiegelbeeld van het buurpand Torhoutse Steenweg nr. 103. De inkom is voorzien van een tegelvloer met kenmerkende geometrische motieven. De gang loopt door van voor naar achter. Eenvoudige steektrap met kenmerkende leuning waarvan de spijlen geometrisch zijn uitgewerkt. Behouden binnendeuren met origineel hang- en sluitwerk. Rechts van de inkom twee achterliggende salons, voorzien van een parket is visgraatmotief. De eerste kamer is voorzien van een marmeren schouwmassief met typische art-deco vormgeving met links en rechts ervan houten zitbankjes. Tussen de twee salons een dubbele deur met behouden hang- en sluitwerk. Op de verdieping gelijkaardige deuren met behouden hang- en sluitwerk.
Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/31005/117.1, 4.001/31005/118.1 Samenstel van burgerhuizen ontworpen door Jos. Vander Schaeghe, (GILTÉ S. 2013).
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Gilté S. 2013: Samenstel van burgerhuizen ontworpen door Jos. Vander Schaeghe [online], https://id.erfgoed.net/teksten/438010 (geraadpleegd op ).
Halfvrijstaand samenstel bestaande uit twee art-deco-enkelhuizen van 1932 naar ontwerp van architect Jos. Vander Schaeghe (?), zie inscriptie arduinen plint en bouwvergunning. Voortuin afgesloten met ijzeren hekwerk tussen bakstenen pilasters.
Bij nummer 103 roodbakstenen parement in combinatie met simili voor het aanbrengen van ornamentiek. Meer uitgewerkte hoger opgetrokken linkerrisaliet bovenaan rondbogig uitgewerkt aanzettend op pilasters met geometrische motieven. Driezijdige erkeruitbouw met borstwering voorzien van geometrische motieven. Bewaard schrijnwerk.
Meer uitgewerkte gevel van nummer 105 met meer uitgesproken art-deco-elementen. Het roodbakstenen parement contrasteert met bepleisterde en bepleisterde gestileerde florale motieven. Hoger opgetrokken rechtertravee met uitkragend balkon voorzien van een ijzeren leuning en geflankeerd door rijk uitgewerkte pilasters. Zijgevel wordt gedomineerd door bepleisterde en beschilderde erkeruitbouw met hierop aansluitend een imposante schouw met geometrische versiering in het pleisterwerk. Achteraan garage met oranjebakstenen parement met geometrisch opgebouwde bekroning voorzien van florale motieven en centraal een vrouwenhoofd. Bewaard sierlijk schrijnwerk met geometrische motieven in de bovenlichten.
Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Andries, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL19, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Gilté S. & Van Vlaenderen P. 2005: Samenstel van burgerhuizen ontworpen door Jos. Vander Schaeghe [online], https://id.erfgoed.net/teksten/75105 (geraadpleegd op ).