erfgoedobject

Clublokaal van roeiclub of Sport Nautique

bouwkundig element
ID
75116
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75116

Juridische gevolgen

Beschrijving

Clublokaal van roeiclub of zogenaamd "Sport Nautique". Oorspronkelijk gevestigd langs de Komvest. Na de uitvoering van het plan Stübben verhuisde de vereniging naar de vaart Oostende-Brugge-Gent. Dankzij een milde schenker konden ze een stuk grond verwerven aan het Waggelwater. In 1911-1912 werd een clublokaal gebouwd in een soort chaletstijl, naar ontwerp van de Brugse architect Etienne Timmery.

Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met een geringe helling en ver uitstekende dakrand met gekartelde bebording. Bedekt met Vlaamse pannen. Geelbakstenen constructie met pseudovakwerk. Onderbouw voorzien van grote poorten. Verdieping toegankelijk via twee steektrappen die uitkomen op het brede balkon met houten leuningen, in het midden uitspringend. Grote rechthoekige muuropeningen met kleine roedeverdeling.

  • RAU J., Sint-Andries. Geschiedenis van de Brugse rand, 1991, p. 92-93.

Bron     : Gilté S. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Vanwalleghem A. & Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Andries, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL19, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Clublokaal van roeiclub of Sport Nautique [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75116 (Geraadpleegd op 11-05-2021)