erfgoedobject

Mariagrot Onze-Lieve-Vrouw van het veld

bouwkundig element
ID
75146
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75146

Juridische gevolgen

Beschrijving

Op de hoek met de Diksmuidse Heerweg grot "Onze-Lieve-Vrouw van het veld". Mariagrot in 1882 gebouwd in opdracht van mevrouw Charles van Outryve d'Ydewalle.

Kort na het overlijden van haar man had Marie van Outryve d'Ydewalle het plan om een heiligdom op te richten ter ere van Maria. De keuze voor een Mariagrot was vrij evident omwille van de heropleving van de Mariadevotie. De heropleving was het gevolg van de verschijningen van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes aan Bernadette Soubirous in 1858. Dit stond ook in verband met de dogmaverklaring door Paus Pius IX in 1854 van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. De devotie tot Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes was bij ons ook vrij populair.

Als vestigingsplaats wordt gezocht naar een plaats op het kruispunt van wegen. De keuze valt op het kruispunt van de Zeeweg en de Diksmuidse Heerweg. Oorspronkelijk stond hier een een kruisbeeld.

De grot wordt opgetrokken uit veldsteen die ter plaatse overal te vinden was. Er werd ook afbraakmateriaal van het eerste station op het Zand gebruikt.

  • STORME L.(en anderen), 900 jaar Sint-Andriesparochie, 2000, p. 75.
  • VANHOUTRYVE D’YDEWALLE S., De grot van Onze-Lieve-Vrouw aan de Zeeweg 1882-1982, in De kroniek van Sint-Andries, nummer 35, 1982, p. 5-15.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Andries, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL19, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Mariagrot Onze-Lieve-Vrouw van het veld [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75146 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.