erfgoedobject

Woning met atelier en tuin van kunstenaar-glazenier Michel Martens

bouwkundig element
ID
75148
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75148
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

De woning van Martens is gebouwd op een stuk grond van 2206 m² met aanpalende tuinen, in het oosten van 1893 m² en in het zuiden van 1692 m². Het huis bestaat uit een bungalow waartegen een atelier is gebouwd, naar een persoonlijk ontwerp van de kunstenaar uit 1950 dat door architect Arthur Degeyter (Brugge) werd uitgevoerd.

Het is wellicht Degeyters eerste moderne woning met grote ramen, plat en hellend dak geweest. Die vormgeving heeft hij herhaald in een woonhuis in de onmiddellijke buurt, in de Doornstraat. Onder invloed van Martens is Degeyter zich komen vestigen in de Zeeweg.

Het woongedeelte is door een bureauruimte verbonden met het lasatelier, een teken- en archiefkamer.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer 1586.
  • DE LAERE R., Michel Martens, Glazenier, Zeeweg 65, Sint-Andries, in: De kroniek van Sint-Andries, nummer 79, 1993, p. 9-15.

Bron     : Gilté S. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Vanwalleghem A. & Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Andries, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL19, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Woning met atelier en tuin van kunstenaar-glazenier Michel Martens [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75148 (Geraadpleegd op )