erfgoedobject

Kasteeldomein Tudor

bouwkundig element
ID: 75153   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75153

Juridische gevolgen

 • omvat de aanduiding als beschermd monument Kasteeldomein Tudor: landhuis
  Deze bescherming is geldig sinds 16-12-1991

 • omvat de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteeldomein Tudor: park
  Deze bescherming is geldig sinds 16-12-1991

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Tudor
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

* Zeeweg nummer 147. Kasteel Tudor beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 3/07/1985. Kasteel gebouwd in 1904 in "Tudorstijl", gelegen midden een aangelegd park, bestaande uit lusttuin kruidentuin en bos.

Kasteel op onregelmatige plattegrond. Vier trapsgewijs, achteruitspringende delen. Linkerdeel: bakstenen hoektoren op vierkante plattegrond afgewerkt met kantelen, drie bouwlagen. Aan de voorzijde vensters en balkon met natuurstenen omlijstingen en negblokken. De zijgevel links is doorbroken door rechthoekige vensters met waterlijsten. Tegen de achtergevel werd recent een veranda aangebouwd.

Ingangpartij: bakstenen langsgevel met kantelen afgewerkt, twee bouwlagen, drie traveeën. Rechthoekige ingangsdeur met natuurstenen omlijsting en twee tudorboogvensters. Boven de ingang zit een groot rechthoekig venster, die een klemtoon legt op de ingangspartij, en twee rechthoekige vensters. Alle vensters met natuurstenen omlijstingen voorzien van negblokken. Daarnaast een lager deel van twee bouwlagen met op de benedenverdieping een erker van natuursteen. Op de verdieping een rechthoekig venster met natuurstenen omlijsting.

Rechterdeel. Bakstenen hoektoren op vierkante plattegrond, drie bouwlagen, één travee. Rechthoekige vensters. De achtergevels zijn op analoge wijze ingedeeld doch minder opgesmukt. De zadeldaken zijn afgewerkt met leien. Natuurstenen geajoureerde nokversiering. Verschillende schoorstenen met gekoppelde, veelzijdige rookkanalen.

Interieur. Het interieur is in een analoge stijl aangekleed met eiken lambriseringen en imposante trap in de inkomhal. Op de schouwen en de consoles komen de wapenschilden van de familie van Outryve d'Ydewalle voor. Een salon is volledig in neorococostijl aangekleed. In de keuken bevindt zich een hergebruikte gotische schouw met enkele kopjes. Het kasteel is volledig onderkelderd, overkluisd met troggewelven en een middengang met tongewelf.

Het park omvat onder meer de kasteeltuin, oorspronkelijk aangelegd in Franse stijl. Er werden meermaals aanpassingen gedaan. De laatste jaren echter werd de tuin helemaal verwaarloosd. In 1980 bij de aankoop door de stad Brugge werd de tuin heraangelegd met gazonvlaktes en sierheesters. Er werden borders voorzien op de hoeken van de bloemparterres met éénjarigen. De kasteeltuin is klassiek gestructureerd met geschoren Ancuba japonica, buxus en coniferen en geflankeerd met geschoren rhododendron.

Verder is er nog de kruidentuin, een ommuurde moestuin van circa 6000 m2, palend aan de Zeeweg. De ruimte is in vier gedeeld. Een eerste deel met keukenkruiden, namelijk een oude gebruikstuin met groenten en bloemen en een moderne met de min of meer gangbare keukenkruiden. Een tweede deel van geneeskruiden die overgebracht werden uit de kruidentuin van het Oude Sint-Janshospitaal te Brugge. Deze beide delen zijn omgeven door taxushagen en de kruiden zijn aangeplant in met buxus-omgeven plantvakken. Het derde kwadrant wordt benut als bijenkwekerij met kleinfruit, terwijl in het vierde deel thermatuinen uitgewerkt zijn.

 • AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummers 56, 793.
 • BEERNAERT B., Open Monumentendagen 2002, Een tuin is meer dan wat er staat, pagina 31.

Bron     : Gilté S. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Vanwalleghem A. & Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Andries, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL19, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia


Relaties

 • Is deel van
  Zeeweg
  Zeeweg (Brugge)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Kasteeldomein Tudor [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75153 (Geraadpleegd op 20-05-2019)