Landhuis met duiventoren

Beschrijving

Achterin gelegen landhuis met duiventoren opgetrokken in 1900 in een eclectische stijl met neotraditionele inslag. Oorspronkelijk omgeven door een ruim omhaagd park dat grotendeels werd verkaveld. In de tweede helft van de 20ste eeuw werd het landhuis verbouwd tot "rusthuis Ter Biest" en rondom uitgebreid met functionele nieuwbouw. Midden jaren 1990 verhuisden de bejaarden naar een nieuw complex in de Chrysantenlaan aan de achterzijde van het domein. Sindsdien werd een deel van de nog resterende tuin ingericht als parking. Momenteel wordt het gebouw omgevormd tot muziekacademie.

Landhuis op onregelmatige plattegrond van twee bouwlagen en een souterrain onder complexe leien bedaking. Gecementeerde lijst- en trapgevels in natuursteenimitatie verlevendigd met decoratief uitgewerkte muurankers en accenten in blauwe hardsteen voor onder meer het kordon, de muurbanden en de hoekkettingen. Rechthoekige muuropeningen met uitzondering van de tweelichten met hardstenen deelzuiltje onder overkoepelende druiplijst in de top van de trapgevels; overal vernieuwd schrijnwerk.

Lijstgevel met risalietvormende rechterpartij uitlopend op een trapgevel voorzien van de gevelstenen "ANNO" "1900" en vooraf gegaan door een rechthoekig bordes met steektrap afgelijnd door een balustrade in blauwe hardsteen. Boven de drie vensterdeuren van de eerste bouwlaag doorgetrokken smalle houten luifel met gedecoreerde windbord, mogelijk restant van een zonnescherm.

Binnenin behoud van enkele deuren, de trap, een neorenaissance getint plafond in de inkomhal, een neoclassicistisch getint plafond in het aanpalende salon en drie kleine schouwmantels in witte marmer op de verdieping.

Achteraan het domein bakstenen duiventoren met aanpalend nog een stuk omheiningsmuur eveneens in 1902 geregistreerd op het kadaster. In twee fasen opgetrokken, zie horizontale bouwnaad en twee soorten baksteen.

Rechthoekige bakstenen constructie onder leien tentdak met overstekende dakrand op houten schoorstukken. De zuidwest-hoek is gedeeltelijk met een liseen versterkt. Ter hoogte van de tweede bouwlaag afwisselend aan elke zijde één of twee rondboognissen op arduinen dorpels waarin dito vlieggaten. Onder de houten kroonlijsten twee boven elkaar liggende rijen van aanvlieggaten boven een loopplaat op houten modillons.

Tijdens het onderzoek gesloopt.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Grimbergen: 1902/7.