erfgoedobject

Modernistische villa

bouwkundig element
ID
75168
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75168

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistische villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistische villa
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Modernistische villa van 1936 ontworpen door een architect uit Bergen (handschrift onleesbaar). Reeds in 1944 door architect G. Van Campenhout (Vilvoorde) in geheel dezelfde stijl uitgebreid met een L-vormig éénlaags volume aan de west- en zuidzijde en een tweelaags bouwblok in de zuidoosthoek. Nadien aan de achterzijde uitgebreid met een kartonnagefabriekje waarbij een gedeelte van de woning omgevormd werd tot handelspand. Meest ingrijpende verandering hierbij was verleggen van de inkompartij en daarmee samenhangend de inwendige circulatie-as, van de noordwesthoek naar de oostgevel. Eveneens verloor de halfondergrondse garage haar functie.

Witgeschilderd woon- en handelspand van twee bouwlagen met souterrain onder plat dak. Verzorgde baksteenbouw met in- en uitspringende volumes, afgeronde balkons en een verticaliserende afgeschuinde hoekpartij onder verhoogd getrapt geveltje. Rechthoekige muuropeningen en radvensters in de voormalige trapkoker. Recente uitbreiding aan de oostzijde bestaande uit een betonnen bordestrap die leidt naar een afgeronde trapkoker opgetrokken in glasdals. Vernieuwd schrijnwerk.

  • Gemeentearchief Grimbergen: BA/31/36 en BA/42/44.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Modernistische villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75168 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.