erfgoedobject

Stelplaats van de buurtspoorwegen

bouwkundig element
ID
75170
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75170

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige stelplaatsen van de buurtspoorweglijn Brussel - Grimbergen - Humbeek en Brussel - Grimbergen - Meise - Londerzeel, heden busstelplaats van de Vlaamse vervoermaatschappij De Lijn Vlaams-Brabant. De lijnen werden respectievelijk in 1889 en 1893-1894 in gebruik genomen en in 1963 en 1968 opgebroken. De lijn Brussel-Grimbergen verdween eind jaren 1970.

Kadastrale optekening in 1911 van de aanleg van het huidige terrein met achterin gelegen tramstelplaatsen, bestaande uit een grote loods gesitueerd ten noordwesten op het perceel en twee kleinere loodsen ten noorden ervan. De overige gebouwen dateren uit het laatste kwart van de 20ste eeuw.

Grote rechthoekig bakstenen loods van 23 traveeën en één bouwlaag op een bakstenen sokkel met arduinen afzaat, onder twee afgesnuite pannen zadeldaken, schuin ingeplant ten opzichte van de straat. Kopgevel geleed door arduinen pijlers met eenvoudig kapiteel waarop een ijzeren I-balk met rozetten. Recent werden enkele traveeën gedicht. Afgeknotte topgevel met in het spaarveld vier gekoppelde rechthoekige tweelichten met arduinen deelzuil onder ijzeren I-balk met rozetten. Zij- en achtergevels geritmeerd door versneden lisenen met afzaat, waartussen spaarvelden met tweelichten gelijkaardig aan deze van de kopgevel. Achtergevel met deels gewijzigde openingen. Binnenin indrukwekkende polonceau-spanten.

De kleinere loodsen zijn gelijkaardig opgebouwd, de voorgevels zijn eveneens totaal aangepast.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Grimbergen: 1911/ 24 en 28.
  • De buurtspoorwegen in de provincie Vlaams-Brabant (1885-1978), Charleroi, 2000, p. 125-130.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Stelplaats van de buurtspoorwegen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75170 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.