erfgoedobject

Modernistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
75173
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75173

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistisch burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gaaf bewaard ingehouden modernistisch rijhuis met art-deco-inslag van twee traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.

Lijstgevel opgetrokken uit gele baksteen en afgewerkt met blauwe hardsteen voor onder meer de plint, een muurband, vensterstijlen, dekstenen en luifel. Decoratief spel van verschillende metselverbanden, afgeronde muuropeningen en in- en uitspringende volumes. Kenmerkende smalle deurtravee en brede venstertravee met op het gelijkvloers een garage en op de verdieping een driezijdige erker uitlopend op, en bekroond door, balkons die zijn afgewerkt met ijzeren hekwerk. Rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk waarin op het gelijkvloers melkglas en op de verdiepingen glas in lood verwerkt zit.


Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Modernistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75173 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.