erfgoedobject

Monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog

bouwkundig element
ID
75183
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75183

Juridische gevolgen

Beschrijving

Oorspronkelijk opgesteld voor het gemeentehuis (zie oude postkaart) en later overgebracht naar de huidige locatie.

Kunststenen overwinningsbeeld op een arduinen en kunststenen sokkel, aan de achterzijde Pire gesigneerd, het geheel op een rechthoekig verhoogd platform. Het vrouwenbeeld dat de overwinning symboliseert, is afgebeeld met een laurierkrans, palmtak en een vaandel bekroond door een ijzeren Belgische leeuw. Ze wordt omgeven door drie kinderen waarvan één een boek openhoudt waarin de namen van de overleden soldaten staan gebeiteld. Op de sokkel staat de tekst: "AAN'T ERE U LAND WAARVOOR ONS VAADREN STREDEN/ BEHOORT ONS HART BEHOORT ONS GOED EN BLOED/ WERD OOIT DE GRENS DOOR VREEMDEN OVERSCHREDEN/ WIJ SCHOTEN TOE MET VLAAMSCHEN HELDENMOED".

  • DELESTRE, J.B., Uit het verleden van Grimbergen, bewerkte en geannoteerde uitgave onder leiding van H. DE SCHEPPER, deel I, Grimbergen, 1978, p. 168.

Bron     : Van Damme M. met medewerking van Debacker I. & Boekstal P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Damme, Marjolijn
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskern Grimbergen

  • Is deel van
    Prinsenstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75183 (Geraadpleegd op )