erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

bouwkundig element
ID
75185
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75185

Juridische gevolgen

Beschrijving

Door cipressen geflankeerde Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskapel of Veldkantkapel. In 1883 gebouwd door toedoen van de familie Denayer-Leemans ter vervanging van een kleinere dankkapel van Jan-Baptist Leupaart van 1875-1878. Het interieur werd in 1902 door graaf Cornet de Peissant verfraaid met een grot (nu verdwenen) en een uit Lourdes afkomstig Onze-Lieve-Vrouwebeeld dat in de ommegang werd meegedragen.

Grosso modo zuid-noordelijk georiënteerde zaalkerkje op rechthoekige plattegrond van drie traveeën met voorliggend rechthoekig portaal en een driezijdige sluiting onder leien zadeldak bekroond door een vierkante dakruiter. Baksteenbouw op een gecementeerde plint verlevendigd door muurbanden en vensteromlijstingen van gesinterde baksteen. Puntgevel afgewerkt met een getrapte bakstenen fries en gemarkeerd door een licht vooruitspringende middenpartij met rondboognis; houten rechthoekige vleugeldeur. Lager inkomportaal eveneens met puntgevel en aflijnende getrapte baksteenfries onder bekronend leien zadeldak met ijzeren kruis en getraliede rondboogpoort. Aan weerszijden van de portiek vier opschriften op hardstenen gevelstenen door C. Klerkx uit Mechelen. Links van de portiek: "De grond dezer kapel is gegeven door Leupaart Potems" en eronder "Deze grot met het beeld van O.L.Vrouw van Lourdes is gegeven door de Heer Graaf Cornet de Peissant". Aan de rechterzijde: "Deze kapel is opgericht door Denayer-Leemans 1883" en eronder "Hier offert met ter eere van onze Lieve Vrouw van Lourdes en tot onderhoud van deze kapel" waaronder een offerblok. Schip geritmeerd door steunberen en verlicht door rondbogige muuropeningen met natuurstenen onderdorpel en ijzeren schrijnwerk met roedeverdeling. Tegen het koor rondboognis met kruisbeeld en een ruitvormige hardsteen met opschrift "OLV van Lourdes".

Eenvoudig wit geschilderd interieur met wit-zwarte cementtegelvloer.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Grimbergen: 1884/7.
  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, deel 2n, Vlaams Brabant. Halle-Vilvoorde, Gent, 1977, p. 202.
  • DELESTRE J.B., Uit het verleden van Grimbergen, II, bewerkte en geannoteerde uitgave, Grimbergen, 1987, p. 145, 147, 207.
  • VAN WETSWINKEL, J., Grimbergse kapellen: de Veldkantkapel, in Eigen Schoon, jaargang 10, nummer 2, juli, Grimbergen, 1999, p. 6.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Twee kapelbomen bij Veldkantkapel

  • Is deel van
    Grote Kerkvoetweg


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75185 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.