Teksten van Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75185

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes ()

Door cipressen geflankeerde Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskapel of Veldkantkapel. In 1883 gebouwd door toedoen van de familie Denayer-Leemans ter vervanging van een kleinere dankkapel van Jan-Baptist Leupaart van 1875-1878. Het interieur werd in 1902 door graaf Cornet de Peissant verfraaid met een grot (nu verdwenen) en een uit Lourdes afkomstig Onze-Lieve-Vrouwebeeld dat in de ommegang werd meegedragen.

Grosso modo zuid-noordelijk georiënteerde zaalkerkje op rechthoekige plattegrond van drie traveeën met voorliggend rechthoekig portaal en een driezijdige sluiting onder leien zadeldak bekroond door een vierkante dakruiter. Baksteenbouw op een gecementeerde plint verlevendigd door muurbanden en vensteromlijstingen van gesinterde baksteen. Puntgevel afgewerkt met een getrapte bakstenen fries en gemarkeerd door een licht vooruitspringende middenpartij met rondboognis; houten rechthoekige vleugeldeur. Lager inkomportaal eveneens met puntgevel en aflijnende getrapte baksteenfries onder bekronend leien zadeldak met ijzeren kruis en getraliede rondboogpoort. Aan weerszijden van de portiek vier opschriften op hardstenen gevelstenen door C. Klerkx uit Mechelen. Links van de portiek: "De grond dezer kapel is gegeven door Leupaart Potems" en eronder "Deze grot met het beeld van O.L.Vrouw van Lourdes is gegeven door de Heer Graaf Cornet de Peissant". Aan de rechterzijde: "Deze kapel is opgericht door Denayer-Leemans 1883" en eronder "Hier offert met ter eere van onze Lieve Vrouw van Lourdes en tot onderhoud van deze kapel" waaronder een offerblok. Schip geritmeerd door steunberen en verlicht door rondbogige muuropeningen met natuurstenen onderdorpel en ijzeren schrijnwerk met roedeverdeling. Tegen het koor rondboognis met kruisbeeld en een ruitvormige hardsteen met opschrift "OLV van Lourdes".

Eenvoudig wit geschilderd interieur met wit-zwarte cementtegelvloer.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Grimbergen: 1884/7.
  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, deel 2n, Vlaams Brabant. Halle-Vilvoorde, Gent, 1977, p. 202.
  • DELESTRE J.B., Uit het verleden van Grimbergen, II, bewerkte en geannoteerde uitgave, Grimbergen, 1987, p. 145, 147, 207.
  • VAN WETSWINKEL, J., Grimbergse kapellen: de Veldkantkapel, in Eigen Schoon, jaargang 10, nummer 2, juli, Grimbergen, 1999, p. 6.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Van Damme M. 2005: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes [online], https://id.erfgoed.net/teksten/75185 (geraadpleegd op ).


Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes ()

Bakstenen veldkapel, geflankeerd door twee cipressen en gedateerd 1883 in een opschrift met vermelding der schenkers. Beukje van drie traveeën met driezijdige sluiting en uitspringend portaal afgedekt met een zadeldak met dakruiter en voorzien van bakstenen rondboogvensters en pilastertjes.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes [online], https://id.erfgoed.net/teksten/76617 (geraadpleegd op ).