erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
75197
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75197

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Grimbergen
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

In 1687 opgetrokken burgerhuis dat onder meer in het kaartboek van de gemeente van 1699 "De Nieuwe Zevensterre" wordt genoemd. Reeds in de eerste helft van de 19de eeuw in gebruik als handelspand. Het oorspronkelijke dubbelhuis kreeg in 1937 een neotraditioneel rondboogvenster naar ontwerp van Van Campenhout (Vilvoorde) ter vervanging van een houten pui. In 1952 werd het pand definitief gesplitst en een gelijkaardige deur en pui in spiegelbeeldschema naar ontwerp van A. Van Hellemont (Grimbergen) toegevoegd. Gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht "De dorpskern van Grimbergen met elf monumenten" bij Ministerieel Besluit van 17 februari 1997.

Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder links afgeschuind vernieuwd pannen zadeldak. Breukstenen parement op afgeschuinde sokkel (restant uiterst rechts) opgetrokken uit de lokale kalkzandsteen en met opvallend kleine muurankers verankerd. Links van de oorspronkelijke rondboogdeur met "ANNO" "1687" gedateerde imposten, sluitsteen en druiplijstje werd in 1937 een neotraditionele winkelpui aangebracht. In 1952 werd een gelijkaardige deur en pui in spiegelbeeldschema toegevoegd. Op de tweede bouwlaag voorheen beluikte kruisvensters met behouden negblokomlijstingen en later toegevoegde arduinen dorpels en lateien evenals de middenstijl in het centrale venster. Deels bewaarde houten kroonlijst op modillons.

  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier: "De dorpskern van Grimbergen met elf monumenten" bij Ministerieel Besluit van 17 februari 1997.
  • Gemeentearchief Grimbergen: BA/-/37 en BA/15/52.
  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, deel 2n, Vlaams Brabant, Halle-Vilvoorde, Gent, 1977, p. 187.
  • DELESTRE, J.B., Uit het verleden van Grimbergen, bewerkte en geannoteerde uitgave onder leiding van H. DE SCHEPPER, deel II, Grimbergen, 1987, p. 34-36.
  • DUBOIS, D. EN J. LEMERCIER, Grimbergen in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1974, nummer 22.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75197 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.