In 1687 opgetrokken burgerhuis dat onder meer in het kaartboek van de gemeente van 1699 "De Nieuwe Zevensterre" wordt genoemd. Reeds in de eerste helft van de 19de eeuw in gebruik als handelspand. Het oorspronkelijke dubbelhuis kreeg in 1937 een neotraditioneel rondboogvenster naar ontwerp van Van Campenhout (Vilvoorde) ter vervanging van een houten pui. In 1952 werd het pand definitief gesplitst en een gelijkaardige deur en pui in spiegelbeeldschema naar ontwerp van A. Van Hellemont (Grimbergen) toegevoegd. Gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht "De dorpskern van Grimbergen met elf monumenten" bij Ministerieel Besluit van 17 februari 1997.
Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder links afgeschuind vernieuwd pannen zadeldak. Breukstenen parement op afgeschuinde sokkel (restant uiterst rechts) opgetrokken uit de lokale kalkzandsteen en met opvallend kleine muurankers verankerd. Links van de oorspronkelijke rondboogdeur met "ANNO" "1687" gedateerde imposten, sluitsteen en druiplijstje werd in 1937 een neotraditionele winkelpui aangebracht. In 1952 werd een gelijkaardige deur en pui in spiegelbeeldschema toegevoegd. Op de tweede bouwlaag voorheen beluikte kruisvensters met behouden negblokomlijstingen en later toegevoegde arduinen dorpels en lateien evenals de middenstijl in het centrale venster. Deels bewaarde houten kroonlijst op modillons.
Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Van Damme M. 2005: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/75197 (geraadpleegd op ).
Tweeverdiepingenhuis met zadeldak (pannen), op de deurimposten gedateerd "Anno 1687". Breukstenen voorgevel. Rondboogdeur verrijkt met imposten, sluitsteen en druiplijst; ernaast, toegevoegde winkelpui en -deur naar hetzelfde model. Op de tweede bouwlaag, voorheen kruisvensters, waarvan de omlijstingen behouden bleven; links, later toegevoegde tussenstijl.
Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/39235 (geraadpleegd op ).