Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Rosmeer
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 51, Bilzen (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bilzen (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gesloten hoeve met oude kern van 1757. De huidige gebouwen dateren echter volledig uit eind 19de-, begin 20ste eeuw. De hoeve staat reeds aangeduid als een gesloten complex in de Atlas van de Buurtwegen (1845) en op de Ferrariskaart (1771-1777), doch in een enigszins andere vorm dan de huidige.

De bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen), gecementeerd aan straatzijde, zijn gegroepeerd rondom een erf dat vanaf de straat bereikbaar is via een rondboogvormige inrijpoort. Klassieke opstelling met rechts van de inrijpoort het woonhuis, ertegenover de stal en achteraan de schuur. In de zijgevel aan straatzijde van het woonhuis bleef een kleine mergelstenen nis bewaard, rechthoekig, geflankeerd door pilastertjes en bekroond met een rondboogfronton waarin het jaartal 1757.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Rosmeer

Rosmeer (Bilzen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.