Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool en woning van de hoofdonderwijzer van het gehucht Lint, volgens de gevelsteen opgericht in 1869 onder het bestuur van burgemeester J.F. Timmermans. Aan de straat gelegen hoofdgebouw, oorspronkelijk de onderwijzerswoning, met achteraan aansluitend een lagere vleugel, de vroegere klaslokalen. Aan de zuidelijke perceelsgrens nog een stuk van de oorspronkelijke door pannen afgedekte bakstenen afscheidingsmuur. Links een geplaveide speelplaats met enkele recente berghokjes en omheining.

De renovatiewerken van 1996 tot 1999, onder leiding van architect Hedwig Curias, omvatten de vervanging van de dakstructuur en de dakpannen en de gedeeltelijke vernieuwing van het voegwerk. Heden in gebruik door verenigingen.

Vrijstaand breedhuis van drie op twee traveeën en twee bouwlagen onder recent gerenoveerd pannen zadeldak gevat tussen zijtrapgevels met pseudo-natuurstenen schouderstukken. Opgetrokken uit lokaal gebakken kareelsteen verlevendigd met blauwe hardsteen voor onder meer de dorpels, druiplijsten, doorgetrokken lekdrempels en deuromlijsting. Bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand op lage gecementeerde plint en naast de deur een ruitvormig natuurstenen gevelsteen met oorspronkelijk verguld opschrift: "OPGERICHT/ IN HET JAAR 1869/ ONDER HET BESTIER VAN/ J.F. TIMMERMANS BURGEMEESTER/ P.J. VANDER BORGHT/ G. VANDER JEUGHT SCHEPENEN". Rechthoekige vensters, op de begane grond voorzien van een bakstenen ontlastingsboog en op de verdieping van een druiplijst op gestrekte uiteinden. De centrale rondboogdeur, gevat in een kwarthol geprofileerde omlijsting en bekroond door een rondboogvormige druiplijst op gestrekte uiteinden, wordt vooraf gegaan door een hardstenen steektrap. Houten schrijnwerk en aflijnende kroonlijst op stenen consoles. Interieur met bewaarde indeling.

Aansluitende klassenvleugel van zes traveeën en één bouwlaag onder recent gerenoveerd pannen zadeldak, nok haaks op de straat.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Grimbergen: 1870/4 en 1877/25.
  • Gemeentearchief Grimbergen: doos 94: BA 27-06-1996.
  • DELESTRE, J.B., Uit het verleden van Grimbergen, bewerkte en geannoteerde uitgave o.l.v. H. DE SCHEPPER, deel II, Grimbergen, 1987, p. 177.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn