Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Voormalige woning van dokter Claessens. Gedeeltelijk vrijstaand neoclassicistisch dubbelhuis van vier op vier traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak, nok haaks op de straat, op het kadaster geregistreerd in 1893. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een bruin geschilderde gecementeerde sokkel, gemarkeerd door schijnvoegen en een verdiepte linkertravee. Op het gelijkvloers rechthoekige vensters met een later aangebracht rolluiksysteem, op de bovenverdieping getoogde vensters met druiplijst en paneeltjes op de borstwering. Eenvoudige rechthoekige deuropening met vleugeldeur, houten tussenlatei en bovenlicht. Bewaard houten schrijnwerk. Aflijnend klassiek hoofdgestel met spiegels afgewisseld met leeuwenkop bedekte steigergaten onder een houten kroonlijst met tandlijst op klossen. Nagenoeg blinde linkerzijgevel gevat tussen hoeklisenen, één getralied venster op het gelijkvloers. Achtergevel met verspringende vensterindeling, getraliede vensters op het gelijkvloers en centraal een beglaasde vleugeldeur.

Links van de woning bakstenen garage op vierkante plattegrond onder zadeldak, nok haaks op de straat, opgetrokken in neotraditionele stijl en ingetekend op het kadaster in 1900. Verankerde bakstenen gevels op een gecementeerde plint gevat tussen hoeklisenen en verlevendigd met gecementeerde muurbanden, imposten, hoek- en sluitstenen. In de voorgevel een korfboogpoort onder rondboogvenster en in de zijgevel een getoogd venster. De "C P" gesigneerde sluitsteen van de poort en de muurankers waarin de staf met slang van Asklepios (symbool van de medicus) verwerkt zijn, verwijzen naar de bouwheer en zijn beroep.

De woning en de garage worden met elkaar verbonden door een smeedijzeren hek.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Grimbergen: 1893/16 en 1900/13.