Huis "In de Groenpoort" (Kerkplein nummer 5) en "De Roos" (Lagesteenweg nummers 1-3) vormden in oorsprong één geheel op L-vormige plattegrond, heden opgesplitst in drie eigendommen. Het pand stond bekend als "De Roos" en wordt reeds in 1446 vermeld. Opgenomen als monument in het beschermde dorpsgezicht "De dorpskern van Grimbergen met elf monumenten" bij Ministerieel Besluit van 17 februari 1997.
Kalkzandstenen volume van zes traveeën en twee bouwlagen onder een vernieuwd pannen zadeldak, nok parallel aan de straat, gevat tussen trapgevels (heden 7 treden + topstuk), mogelijk opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw. Lijstgevel met gewijzigde ordonnantie op het gelijkvloers, afgelijnd door een kalkzandstenen kwarthol geprofileerde daklijst waarboven een houten kroonlijst op modillons. Voormalige kruisvensters met behouden negblokomlijsting, op de begane grond beluikt en op de verdieping met wigvormig ontlastingssysteem. In het tweede kwart van de 20ste eeuw werd een neotraditionele pui en korfboogdeur met imposten, sluitsteen en druiplijst bekroond door een op gelijkaardige wijze uitgewerkt oculus toegevoegd. Deze laatste werd gekopieerd op het originele, zoals weergegeven door Sanderus in 1656 en 1726 en geschilderd door Wilmet circa 1920.
Ter hoogte van Kerkplein nummer 5 aangebouwde kalkzandstenen dwarsvleugel van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak nok haaks op de straat, met een trapgevel van 8 treden en een topstuk. Bewaarde gevelordonnantie op de verdieping: twee kloosterkozijnen met weggebroken tussendorpel en twee vierkante zoldervenstertjes in de kopgevel en een gaaf bewaard, maar dichtgemetseld kruisvenster in de enige vrijstaande zijgevel. Verscheidene sterk aangepaste kalkzandstenen aanbouwsels ter hoogte van Lagesteenweg nummers 1-3.
Inwendig bleef de originele dragende structuur met moer- en kinderbalken, de kapconstructie, alsook een fraaie 17de-eeuwse balustertrap bewaard.
Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Van Damme M. 2005: Woning In de Groenpoort [online], https://id.erfgoed.net/teksten/75211 (geraadpleegd op ).
Zogenaamd "In de Groenpoort", als constructie één geheel uitmakend met nummers 1-3 van de Lagesteenweg, en vermoedelijk daterend uit begin 18de eeuw.
Zandstenen breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak (pannen) tussen trapgevels. Bovenverdieping voorzien van rechthoekige vensters van zandsteen met weggebroken kruiskozijnen. De ordonnantie op de begane grond is niet meer oorspronkelijk; nummer 5 kreeg een winkelpui in neostijl geïnspireerd op de deur van nummer 1: rondboogdeur met imposten, een in de druiplijst opgenomen sleutel en een bekronend, op gelijkaardige wijze afgewerkt oculus.
Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Woning In de Groenpoort [online], https://id.erfgoed.net/teksten/39243 (geraadpleegd op ).
Uithangbord "In de Groenpoort". Diephuis met een in 1957 in neostijl opgetrokken voorgevel, waarvan de constructie evenwel opklimt tot begin 18de eeuw. Aan de achterzijde is de oorspronkelijke toestand behouden; twee verdiepingen hoge zandsteenbouw afgewerkt met een trapgevel (heden zeven trappen) waarvan de vensterordonnantie in de bovenbouw bewaard is: vierkante zoldervenstertjes en twee smalle rechthoekige vensters met weggebroken middenkalf; in de langsgevel werd een oorspronkelijk kruiskozijn dichtgemetseld. Dit pand vormde voorheen wellicht een L-vormig geheel met het aanpalend langshuis (Kerkplein nummer 5 en Lagesteenweg 1-3). Het achtergelegen erf is toegankelijk via een in puin verkerend dienstgebouw met inrijpoort in stijl- en regelwerk. Wellicht gaat het om een voormalige afspanning.
Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Woning In de Groenpoort [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128849 (geraadpleegd op ).