Burgerhuis Den Hert of De Bot

Beschrijving

Hoekhuis dat vanaf circa 1840 "De Bot" wordt genoemd en verwijst naar de schoenlapper die er woonde; daarvoor "Den Hert" (in de 18de eeuw) en "De Wildeman" (reeds in 1446). In 1702 kocht François Brion, meier van Grimbergen, een aaneengesloten blok van 19 percelen, waarop hij in 1706 (zie jaarsteen) een nieuw hoekhuis "Den Hert" liet optrekken. Deze naam werd overgenomen van het pand Kerkplein nummer 7 dat oorspronkelijk dezelfde naam had, doch reeds in de 17de eeuw vervangen werd door "De Stadskam". Een schilderij van Wilmet van circa 1920 toont een rondboogdeur met imposten en sluitsteen in de linkse travee. Deze was reeds verdwenen in 1969 toen de volledige begane grond werd aangepast.

Opgenomen als monument in het beschermde dorpsgezicht "De dorpskern van Grimbergen met elf monumenten" bij Ministerieel Besluit van 17 februari 1997.

Diephuis van twee plus zes traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, nok haaks op de straat, in de geveltop "ANNO 1706" gedateerd. Vermoedelijk opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, momenteel volledig gecementeerd en van schijnvoegen voorzien. Trapgevel van zes treden en een topstuk - slechts aan de linkerzijde volledig behouden-, met voluutvormige aanzetten en een dito bekroning. Op de verdieping twee oorspronkelijke voormalige kruisvensters en, in de door cordons gelede geveltop, een rondbooglaadvenster met gedateerde imposten en sluitsteen waarboven een oculus met imposten, sluitsteen en druiplijst. Langsgevel met nog vier bewaarde rechthoekige kalkzandstenen vensteromlijstingen, op de verdieping voormalige kruisvensters (zie profilering dagkanten en plaatsing van de luikduimen), afgelijnd door een houten bakgoot.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier: "De dorpskern van Grimbergen met elf monumenten" bij Ministerieel Besluit van 17 februari 1997.
  • Gemeentearchief Grimbergen: BA/8/69.
  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, deel 2n, Vlaams Brabant, Halle-Vilvoorde, Gent, 1977, p. 189.
  • DELESTRE, J.B., Uit het verleden van Grimbergen, bewerkte en geannoteerde uitgave onder leiding van H. DE SCHEPPER, deel II, Grimbergen, 1987, p. 46-47.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn