erfgoedobject

Burgerhuis De Drie Linden

bouwkundig element
ID
75217
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75217

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Drie Linden
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis De Drie Linden
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Grimbergen
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis In de Linde
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Het woonhuis "In de Linde" of "De Drie Linden" werd opgetrokken in 1634 door de familie Van Beneden. De gedenksteen rechts in de gevel verwijst naar Laurentius van Beneden (1587-1683), op deze plaats geboren en later pastoor van de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Laken. Hij schreef een stichtelijk werk over Maria dat in 1623 onder de titel "De bloedige Compassie" werd gepubliceerd. Opgenomen als monument in het beschermde dorpsgezicht "De dorpskern van Grimbergen met elf monumenten" bij Ministerieel Besluit van 17 februari 1997.

Onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak gevat tussen zijtrapgevels (7 treden + schouw) met schouderstukken op geprofileerde consooltjes, volgens de jaarankers van "A° 1634". Opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl met een kalkzandstenen afgeschuinde sokkel en drie speklagen per bouwlaag. De vensters met negblokomlijsting waren oorspronkelijk voorzien van stenen kruisen. Heden verlaagde dorpels in blauwe hardsteen; op het gelijkvloers dito lateien. Het schrijnwerk werd vernieuwd. Rechthoekige deuropening eveneens met negblokomlijsting op neuten en een latei in blauwe hardsteen.

Rechthoekige deur met houten tussenlatei en bovenlicht. De gecementeerde achtergevel wordt ontsierd door verschillende aanbouwen. De vrijstaande rechterzijgevel is eveneens gecementeerd. Interieur met weinig noemenswaardigheden doch met bewaarde draagstructuur en kapconstructie.

 • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier: "De dorpskern van Grimbergen met elf monumenten" bij Ministerieel Besluit van 17 februari 1997.
 • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, deel 2n, Vlaams Brabant. Halle-Vilvoorde, Gent, 1977, p. 190.
 • DELESTRE J.B., Uit het verleden van Grimbergen, bewerkte en geannoteerde uitgave onder leiding van H. DE SCHEPPER, deel II, Grimbergen, 1987, p. 59-61.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis De Drie Linden [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75217 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.