Burgerhuis De Drie Linden

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Drie Linden

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis De Drie Linden

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Grimbergen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis In de Linde

Beschrijving

Het woonhuis "In de Linde" of "De Drie Linden" werd opgetrokken in 1634 door de familie Van Beneden. De gedenksteen rechts in de gevel verwijst naar Laurentius van Beneden (1587-1683), op deze plaats geboren en later pastoor van de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Laken. Hij schreef een stichtelijk werk over Maria dat in 1623 onder de titel "De bloedige Compassie" werd gepubliceerd. Opgenomen als monument in het beschermde dorpsgezicht "De dorpskern van Grimbergen met elf monumenten" bij Ministerieel Besluit van 17 februari 1997.

Onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak gevat tussen zijtrapgevels (7 treden + schouw) met schouderstukken op geprofileerde consooltjes, volgens de jaarankers van "A° 1634". Opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl met een kalkzandstenen afgeschuinde sokkel en drie speklagen per bouwlaag. De vensters met negblokomlijsting waren oorspronkelijk voorzien van stenen kruisen. Heden verlaagde dorpels in blauwe hardsteen; op het gelijkvloers dito lateien. Het schrijnwerk werd vernieuwd. Rechthoekige deuropening eveneens met negblokomlijsting op neuten en een latei in blauwe hardsteen.

Rechthoekige deur met houten tussenlatei en bovenlicht. De gecementeerde achtergevel wordt ontsierd door verschillende aanbouwen. De vrijstaande rechterzijgevel is eveneens gecementeerd. Interieur met weinig noemenswaardigheden doch met bewaarde draagstructuur en kapconstructie.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier: "De dorpskern van Grimbergen met elf monumenten" bij Ministerieel Besluit van 17 februari 1997.
  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, deel 2n, Vlaams Brabant. Halle-Vilvoorde, Gent, 1977, p. 190.
  • DELESTRE J.B., Uit het verleden van Grimbergen, bewerkte en geannoteerde uitgave onder leiding van H. DE SCHEPPER, deel II, Grimbergen, 1987, p. 59-61.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn