Het woonhuis "In de Linde" of "De Drie Linden" werd opgetrokken in 1634 door de familie Van Beneden. De gedenksteen rechts in de gevel verwijst naar Laurentius van Beneden (1587-1683), op deze plaats geboren en later pastoor van de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Laken. Hij schreef een stichtelijk werk over Maria dat in 1623 onder de titel "De bloedige Compassie" werd gepubliceerd. Opgenomen als monument in het beschermde dorpsgezicht "De dorpskern van Grimbergen met elf monumenten" bij Ministerieel Besluit van 17 februari 1997.
Onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak gevat tussen zijtrapgevels (7 treden + schouw) met schouderstukken op geprofileerde consooltjes, volgens de jaarankers van "A° 1634". Opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl met een kalkzandstenen afgeschuinde sokkel en drie speklagen per bouwlaag. De vensters met negblokomlijsting waren oorspronkelijk voorzien van stenen kruisen. Heden verlaagde dorpels in blauwe hardsteen; op het gelijkvloers dito lateien. Het schrijnwerk werd vernieuwd. Rechthoekige deuropening eveneens met negblokomlijsting op neuten en een latei in blauwe hardsteen.
Rechthoekige deur met houten tussenlatei en bovenlicht. De gecementeerde achtergevel wordt ontsierd door verschillende aanbouwen. De vrijstaande rechterzijgevel is eveneens gecementeerd. Interieur met weinig noemenswaardigheden doch met bewaarde draagstructuur en kapconstructie.
Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Van Damme M. 2005: Burgerhuis De Drie Linden [online], https://id.erfgoed.net/teksten/75217 (geraadpleegd op ).
Dubbelhuis van vijf traveeën met twee bouwlagen en een zadeldak (pannen) door voorgevelankers gedateerd A 1634. Baksteenmetselwerk met zandstenen speklagen en plint. Rechthoekige deur en vensters met negblokken en eertijds kruiskozijnen. Zijtrapgevels (7 treden).
Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Burgerhuis De Drie Linden [online], https://id.erfgoed.net/teksten/39249 (geraadpleegd op ).