Hofstede

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hofstede

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Grimbergen

Beschrijving

Het huidige perceel behoorde oorspronkelijk tot "De Vrunte" waarvan de naam verwijst naar een 15de-eeuwse gevangenis en verblijfplaats voor landlopers- en bedelaars. Rond 1600 werd het terrein gesplitst en twee nieuwe hofsteden gebouwd (nummers 5 en 7). Een postkaart van vóór 1904 toont een éénlaags woonhuisje van vier traveeën onder zadeldak met zoldervenster boven de ingangsdeur, de vermoedelijk geïncorporeerde en later overdekte gang. In de eerste helft van de 20ste eeuw verbouwd en met één bouwlaag verhoogd. Enkel de twee laatste traveeën bevatten op het gelijkvloers sporen van zandstenen hoek- en negblokken, dorpels en speklagen. Vermoedelijk bleef achter de vernieuwde, zeer sterk uitspringende sokkel de oorspronkelijke bewaard. Gelegen in het beschermde dorpsgezicht "De dorpskern van Grimbergen met elf monumenten" bij Ministerieel Besluit van 17 februari 1997.

• DELESTRE J.B., Uit het verleden van Grimbergen, bewerkte en geannoteerde uitgave onder leiding van H. DE SCHEPPER, deel II, Grimbergen, 1987, p. 54-60.
  • DUBOIS D. en LEMERCIER J., Grimbergen in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1974, nummer 20.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn