Dorpswoning en smidse

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning en smidse

Beschrijving

Woonhuis en voormalige smidse van Johannes Martinus Jacobs circa 1898 opgetrokken en uitgebreid naar achteren toe in 1911. Recent werd het geheel verbouwd tot woning.

De achtergelegen bijgebouwen zijn toegankelijk via het smeedijzeren hek. Links het woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen en rechts de aanpalende voormalige smidse onder pannen zadeldak. Bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint en met opvallende gesmede sierankers. De ordonnantie op het gelijkvloers is gewijzigd.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Grimbergen: 1887/7, 1893/13, 1898/8 en 1911/15.
  • JACOBS K., Pilomeen. Geïllustreerde levensschets met grepen uit honderdjarig volksleven te Grimbergen., s.d., 1980, p. 7, 15.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn