erfgoedobject

Grafkapel van ridder Thijs

bouwkundig element
ID: 75229   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75229

Juridische gevolgen

Beschrijving

Grafkapel van ridder Thijs, opgetrokken in het laatste kwart van de 20ste eeuw. Ridder Thijs was vanaf 1946 eigenaar van het ertegenover gelegen "Lintkasteel" .

Rechthoekige natuurstenen kapel onder kunstleien zadeldak bekroond door een ijzeren kruis. Puntgevel met spitsbogige poortomlijsting; enkel het houten, gesculpteerd boogveld met een metalen gekruisigde Christus bleef bewaard. Boven de sluitsteen ingekrast Christusmonogram. Eenvoudig interieur met massieve grafsteen waarop het opschrift: "ALBERT EDOUARD WILLIAM/ CHEVALIER THYS", vergezeld van twee arduinen zitbanken, een natuurstenen altaar met Mariabeeld en tegen de achterwand een stenen reliƫf met de afbeelding van Sint-Joris en de draak.


Bron     : Van Damme M. met medewerking van Debacker I. & Boekstal P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Damme, Marjolijn
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Grafkapel van ridder Thijs [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75229 (Geraadpleegd op 17-01-2020)