erfgoedobject

Grafkapel van ridder Thijs

bouwkundig element
ID
75229
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75229

Juridische gevolgen

Beschrijving

Grafkapel van ridder Thijs, opgetrokken in het laatste kwart van de 20ste eeuw. Ridder Thijs was vanaf 1946 eigenaar van het ertegenover gelegen "Lintkasteel" .

Rechthoekige natuurstenen kapel onder kunstleien zadeldak bekroond door een ijzeren kruis. Puntgevel met spitsbogige poortomlijsting; enkel het houten, gesculpteerd boogveld met een metalen gekruisigde Christus bleef bewaard. Boven de sluitsteen ingekrast Christusmonogram. Eenvoudig interieur met massieve grafsteen waarop het opschrift: "ALBERT EDOUARD WILLIAM/ CHEVALIER THYS", vergezeld van twee arduinen zitbanken, een natuurstenen altaar met Mariabeeld en tegen de achterwand een stenen reliëf met de afbeelding van Sint-Joris en de draak.


Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Grafkapel van ridder Thijs [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75229 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.