Boerenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Grimbergen
Deelgemeente Grimbergen
Straat Mechelstraat
Locatie Mechelstraat 114, Grimbergen (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Grimbergen (adrescontroles: 23-08-2007 - 23-08-2007).
  • Herinventarisatie Grimbergen (geografische herinventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2004).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Boerenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Boerenhuis bestaande uit een oudere kern, zie het middendeel met muurankers, afgeschuinde plint en steile dakhelling; aan weerszijde uitgebreid met lagere aanbouwen. Mogelijk klimt het oudste deel op tot de 18de eeuw, er is reeds bebouwing aanwezig op de kaart van Ferraris (1771-1778).

Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder drie afzonderlijke pannen zadeldaken. Gecementeerde lijstgevel deels op een afgeschuinde kalkzandstenen sokkel, twee bewaarde jaarankers die het getal "44" vormen en overal gewijzigde rechthoekige muuropeningen.

Eveneens gecementeerde achtergevel grotendeels aan het zicht ontrokken door een later aangebouwde haakse stal. Enkel het cijferanker "7" en een klein getralied venster zijn zichtbaar.

Bron: Van Damme M. met medewerking van Debacker I. & Boekstal P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Van Damme, Marjolijn

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Grimbergen

Grimbergen (Grimbergen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.