erfgoedobject

Hof te Hevere

bouwkundig element
ID
75234
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75234

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Hevere
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof te Hevere
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Sterk verbouwde hoeve, genaamd "Hof te Hevere", door middel van jaarankers "1671" gedateerd, doch reeds in een akte van 1540 vermeld. Op de kaart van Ferraris (1771-1778) weergegeven als drie losstaande bestanddelen rond een rechthoekig erf, aangeduid als "C(en)se de Groene Poort". Naar verluidt verbouwd in 1935.

Heden landelijk gelegen hoeve met een grotendeels met gras begroeid erf van de straat gescheiden door een recent opgetrokken muurtje met hek en poortgebouw, ten zuiden het woonstalhuis van 1671 en ten noorden schuur en bergruimte van circa 1913.

In 1935 gedeeltelijk vernieuwd bakstenen poortgebouw op breukstenen plint onder pannen zadeldakje. Rechthoekige opening onder gecementeerde latei en rechtstanden waarin enkele gerecupereerde kwarthol geprofileerde negblokken verwerkt zijn. Verbonden met het woonhuis door een in 1935 opgetrokken muurtje met hek.

Sterk aangepast éénlaags woonstalhuis onder verspringende zadeldaken, nok loodrecht op de straat en bedekt met Vlaamse pannen. Boerenhuis van zes traveeën onder steil, licht geknikt zadeldak dat onderbroken wordt door twee getrapte dakvensters; aandak aan de linkerzijde. Vernieuwde gevel op breukstenen afgeschuinde sokkel, steekboogvensters met behouden kalkzandstenen hoek- en negblokken, rondboogvensters en dito deur in kalkzandstenen omlijsting met negblokken. Het houten schrijnwerk met glas in lood dateert van 1935. Gecementeerde bakstenen tuitgevel op breukstenen plint met jaarankers "1671". Volledig verbouwde en hoger opgetrokken achtergevel. Naar verluidt enkel in de eerste twee traveeën behoud van de moerbalken, vloer bedekt met cementtegels.

De aanpalende stal werd eveneens volledig aangepast.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Grimbergen: 1913/69 en 1935/50.
  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, deel 2n, Vlaams Brabant. Halle-Vilvoorde, Gent, 1977, p. 190-191.
  • DELESTRE J.B., Uit het verleden van Grimbergen, bewerkte en geannoteerde uitgave onder leiding van H. DE SCHEPPER, dl. I, Grimbergen, 1978, p. 127-128.
  • Mondelinge informatie eigenaars.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hof te Hevere [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75234 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.