erfgoedobject

Pagthof van den Houdt of Houtteshoeve

bouwkundig element
ID
75244
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75244

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig "Pagthof van den Houdt" (zie Primitief plan, 1821) of "Houtteshoeve". Site reeds bebouwd op de kaart van Ferraris (1771-1778) en in 1821 geëvolueerd naar een semi-gesloten hoeve. Heden aan de straat gelegen woonhuis van circa 1925 met aanpalende stal uit begin 19de eeuw; achteraan klein schuurtje opgetrokken met afbraakmateriaal van het oude boerenhuis (onder andere gesinterde baksteen) en recente bedrijfsgebouwen. Een foto van vóór 1925 toont dat wat nu de stal is, vroeger de schuur was, deels met pannen, deels met riet bedekt.

Tot stal verbouwde schuur van zeven traveeën en één bouwlaag onder vernieuwd pannen zadeldak, nok parallel aan de straat, opklimmend tot het begin van de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw op hoge breukstenen plint. Gewitte voor- en achtergevel aan de straatzijde met gepikte plint. Erfgevel met deels bewaarde openingen en behoud van een opgeklampte deur met gehengen. Blinde straatgevel met klein opgeklampt luikje met kruisgehengen.

Binnenin slechts gedeeltelijk behouden gebint, zie verlaging van de nok, en sporen van lemen indelingswanden op zolder.

  • Foto van de hoeve vóór 1925 in bezit van huidige eigenaars.
  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Grimbergen: 1925/19.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pagthof van den Houdt of Houtteshoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75244 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.