erfgoedobject

Stal van hoeve

bouwkundig element
ID: 75247   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75247

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stal van hoeve
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Stal in de loop van de 20ste eeuw verbouwd tot twee woongelegenheden die recent werden samengevoegd. Eertijds deel uitmakend van de L-vormige pachthoeve van het voormalige "Hof van Oyenbrugge" (voor historiek, zie Poddegemstraat nummer 183). Volgens de gravure van 1694 aan de erfgevel (nu achtergevel) voorzien van verschillende rondboogpoortjes, mansardevenstertjes en een getrapte dakkapel. De westelijke zijgevel grenzend aan de kapel was met een trapgevel afgewerkt. De inventaris "Bouwen door de eeuwen heen" van 1977 vermeldt nog een steekboogbovenvenster van zandsteen, vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw. Dit kon niet worden geverifieerd

Heden iets dieper gelegen kalkzandstenen volume minstens opklimmend tot de 17de eeuw, gedeeltelijk verborgen door, en ge├»ntegreerd in, een twee travee├źn breed en twee bouwlagen hoog woonhuis uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.

Rechthoekig kalkzandstenen volume onder een zwart pannen zadeldak, nok parallel aan de straat. Verankerd en gewit parement op een gepikte afgeschuinde sokkel en vernieuwde muuropeningen. Oostelijke zijgevel met gebint opgevuld met metselwerk.


Bron     : Van Damme M. met medewerking van Debacker I. & Boekstal P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Damme, Marjolijn
Datum  : 2005


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Deel van Hof van Oyenbrugge

 • Is gerelateerd aan
  Deel van Hof van Oyenbrugge

 • Is gerelateerd aan
  Sint-Annakapel

 • Is deel van
  Poddegemstraat

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stal van hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75247 (Geraadpleegd op 10-08-2020)