erfgoedobject

Gemeentehuis van Grimbergen met onderwijzerswoning en jongensschool

bouwkundig element
ID
75251
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75251

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gemeentehuis met aansluitend de voormalige onderwijzerswoning en gemeentelijke jongensschool van 1905 naar ontwerp van architect Henri Jacobs (Schaarbeek), opgetrokken in eclectische stijl met neo-Vlaamse inslag. Dit huidige gebouwencomplex werd als één geheel ontworpen en verving de begin 19de-eeuwse onderwijzerswoning met schoollokaal en lokaal voor de gemeenteraad. Blikvanger was het op de hoek gelegen gemeentehuis met de als toren uitgewerkte hoektravee, rechts daarvan de onderwijzerswoning met in het verlengde het éénlaagse schoolgebouw voorafgegaan door een ommuurde speelplaats (zie oude postkaart). In 1911 werd de klassenvleugel met één bouwlaag verhoogd en in 1936 naar ontwerp van G. Van Campenhout (Vilvoorde) in dezelfde stijl met twee hoger opgetrokken traveeën uitgebreid. In 1997 werd het gemeentehuis grondig gerenoveerd en uitgebreid met een nieuw administratief centrum naar ontwerp van het studiebureau W.J. en M.C. Van Campenhout. Bij de renovatie werden de reliëfs in de boogvelden verwijderd. De onderwijzerswoning is heden onderdeel van het gemeentehuis; de jongensschool herbergt de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans.

Het gemeentehuis is een beeldbepalend hoekpand met markant uitgewerkte torenachtige hoektravee opgetrokken in neo-Vlaamserenaissance-stijl in 1905 naar ontwerp van H. Jacobs. Drie + één afgeschuinde + één travee en twee bouwlagen onder gecombineerde leien zadeldaken gevat tussen zijtrapgevels. Baksteenbouw met gebruik van witte natuursteen voor onder meer de plint, hoekstenen, muurbanden, venstermonelen en steigergaten en blauwe hardsteen voor onder meer de cordons en lekdrempels. De toegangspartij in de afgekante hoektravee is opgevat als een deels ingebouwde toren onder ingesnoerde leien spits bekroond door een achtzijdig opengewerkte dakruiter. Steekbogige deur voorafgegaan door een uitwaaierende hardstenen steektrap; op de verdieping een rechthoekig deurvenster met steekboogvormig boogveld en een smeedijzeren balkon op natuurstenen consoles; de kroonlijst wordt onderbroken door een oculus onder een pseudo-ingesnoerde naaldspits. De flankerende lijstgevels worden geritmeerd door brede steekboogvensters, op de verdieping met stenen kruisen en verdiepte borstwering. Het houten schrijnwerk bleef bewaard, alsook de omlopende houten kroonlijst op klossen en onder de spits de houten korbelen met dropmotief op natuurstenen consoles. Meerdere dakkapellen onder merkwaardige leien bedaking bestaande uit een combinatie van ingesnoerde naaldspitsen en zadeldaken.

Volledig aangepast interieur waarbij enkel de trap en enkele binnendeuren bewaard bleven.

Gelijktijdig en in dezelfde stijl opgetrokken onderwijzerswoning. Onderkelderde woning met ongelijke travee-indeling en twee bouwlagen onder leien zadeldak, nok parallel aan de straat, met linker aandak en schouderstukken. Lijstgevel met rechthoekige vensters; de deur met bovenlicht in de derde travee is vervangen door een venster. Het reliëf op de doorlopende borstwering werd bij de laatste renovatie verwijderd.

Achteruitwijkende klassenvleugel met homogeen uitzicht ondanks de drie bouwfasen: 1905, 1911 en 1936. Gecombineerde lijst- en trapgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder rood pannen zadeldak, nok parallel aan de straat, in eclectische stijl met neotraditionele inslag. Baksteenbouw op een blauwe hardstenen plint met afzaat en verlevendigd door witte steen voor onder meer de muurbanden, hoekkettingen, aanzet- en sluitstenen. Breed risalietvormende zesde travee uitlopend op een trapgevel in de top met gevelsteen "1936". Rechthoekige, getoogde en rondboogvormige muuropeningen, al dan niet gekoppeld en voorzien van fijn geprofileerde metalen tussenstijlen. Vernieuwd aluminium schrijnwerk met quasi behouden indeling. Omlopende houten kroonlijst op modillons.

De voormalige speelplaats en bakstenen afsluitingsmuur zijn vervangen door parkeerplaatsen. De voormalige tuin van de hoofdonderwijzer achter de klassenvleugel, is sedert de recente uitbreiding van het gemeentehuis verhoogd en ingericht als binnenplein.

  • Gemeentearchief Grimbergen: BA/201/1905-1910; BA/-/36 en BA/101/97.
  • DELESTRE J.B., Uit het verleden van Grimbergen, bewerkte en geannoteerde uitgave onder liding van H. DE SCHEPPER, deel I, Grimbergen, 1978, p. 167-168.
  • DEMOL S., 125 jaar Vrije Meisjesschool Grimbergen, s.l., 1993, p. 17.
  • DUBOIS D. en LEMERCIER J., Grimbergen in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1974, nummer 10.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gemeentehuis van Grimbergen met onderwijzerswoning en jongensschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75251 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.