Neorococo gevelwand

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Schorpioenstraat
Locatie Schorpioenstraat 11-15, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neorococo gevelwand

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beschrijving

Monumentaal ensemble van drie neorococo burgerhuizen, in 1905 ontworpen door architect Albert Arnou voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen. Deze bouwmaatschappij was in 1886 opgericht om de nieuwe wijk Zurenborg uit te bouwen tot woonbuurt voor de betere middenklasse. In eigen beheer bouwde de maatschappij talloze huizenreeksen die als modelbebouwing de wijk vorm gaven. Daarvoor spraken ze verschillende aannemers en bouwmeesters aan, onder wie Albert Arnou één van de meest productieve was.

Dit ensemble is atypisch voor zijn oeuvre, dat in Zurenborg hoofdzakelijk bestaat uit neoclassicistische en neo-Vlaamserenaissance-woningen in reeksbouw.

De drie huizen vormen een symmetrisch uitgewerkte gevelwand van bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels. De huizen tellen drie bouwlagen; de drie traveeën op de begane grond worden gereduceerd tot twee in de bovengevel. Elementen uit de neorococostijl zijn de boogvormige verhoging met oeil-de-boeuf voor de middengevel, typische stucdecoratie met schelp, acanthusblad, lijnen en guirlandes en de in- en uitgebogen smeedijzeren leuningen van de bel-etage. Segmentbogige muuropeningen in geprofileerde omlijsting waarbij het houten schrijnwerk is bewaard, gekenmerkt door de fijne roedeverdeling van de bovenlichten.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1905 # 1237.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 2015

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Schorpioenstraat

Schorpioenstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.