Neorococo gevelwand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neorococo gevelwand

Beschrijving

Monumentaal ensemble van drie neorococo burgerhuizen, in 1905 ontworpen door architect Albert Arnou voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen. Deze bouwmaatschappij was in 1886 opgericht om de nieuwe wijk Zurenborg uit te bouwen tot woonbuurt voor de betere middenklasse. In eigen beheer bouwde de maatschappij talloze huizenreeksen die als modelbebouwing de wijk vorm gaven. Daarvoor spraken ze verschillende aannemers en bouwmeesters aan, onder wie Albert Arnou één van de meest productieve was.

Dit ensemble is atypisch voor zijn oeuvre, dat in Zurenborg hoofdzakelijk bestaat uit neoclassicistische en neo-Vlaamserenaissance-woningen in reeksbouw.

De drie huizen vormen een symmetrisch uitgewerkte gevelwand van bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels. De huizen tellen drie bouwlagen; de drie traveeën op de begane grond worden gereduceerd tot twee in de bovengevel. Elementen uit de neorococostijl zijn de boogvormige verhoging met oeil-de-boeuf voor de middengevel, typische stucdecoratie met schelp, acanthusblad, lijnen en guirlandes en de in- en uitgebogen smeedijzeren leuningen van de bel-etage. Segmentbogige muuropeningen in geprofileerde omlijsting waarbij het houten schrijnwerk is bewaard, gekenmerkt door de fijne roedeverdeling van de bovenlichten.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1905 # 1237.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Hooft, Elise