Meisjesschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meisjesschool

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Grimbergen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Grimbergen

Beschrijving

Voormalige meisjesschool van de zusters van Strombeek. Uitbreiding van de meisjesschool die van 1873 tot 1915 gevestigd was in "De (oude) Zevensterre" (Hogesteenweg 12-14). Wegens plaatsgebrek werden er omstreeks 1880 bijkomende klaslokalen in de tuin en uitgevend op het Schuttershof opgetrokken. In 1891 toevoeging van een smalle haakse vleugel en een tweede bouwlaag. De zusters verhuisden in 1915 definitief naar hun nieuwe klooster met bijhorende school in de Prinsenstraat 17. Gelegen binnen het beschermd dorpsgezicht "de dorpskern van Grimbergen" bij Ministerieel Besluit van 17 februari 1997.

L-vormig volume van twee bouwlagen onder vernieuwd pannen zadeldak. Sterk verankerde bakstenen lijstgevel op een plint van zandige kalksteen gedecoreerd met witgeschilderde muurbanden, negblokken, aanzet- en sluitstenen en ter hoogte van de eerste bouwlaag geritmeerd door lisenen. Gewijzigde ordonnantie op de begane grond, getoogde vensteropeningen en rechthoekige deuren en poort onder ijzeren I-balkjes. Achtergevel vrij authentiek bewaard.De smalle uitbouw van 1891 bevat drie bouwlagen met op de begane grond een getoogde poort, waarboven een getoogd venster en een gedicht rondboogvenster (of nis) waarachter mogelijk de kapel gelegen was. De vensteropeningen zijn overal nog voorzien van hun oorspronkelijk schrijnwerk bestaande uit een houten kruis met roedeverdeling en glaswerk.

Heden leegstaand.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier: "De dorpskern van Grimbergen met elf monumenten" bij Ministerieel Besluit van 17 februari 1997.
  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Grimbergen: 1880/17 en 1892/12.
  • DELESTRE J.B., Uit het verleden van Grimbergen, bewerkte en geannoteerde uitgave onder leiding van H. DE SCHEPPER, deel I, Grimbergen, 1978, p. 171.
  • DEMOL S., 125 jaar Vrije Meisjesschool Grimbergen, s.l., 1993, p. 16.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn