Sint-Servaaskapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Grimbergen
Deelgemeente Grimbergen
Straat Spaanse Lindebaan
Locatie Spaanse Lindebaan zonder nummer, Grimbergen (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Grimbergen (adrescontroles: 23-08-2007 - 23-08-2007).
  • Herinventarisatie Grimbergen (geografische herinventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2004).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sint-Servaaskapel

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Op hoek met de Paalveldstraat, "Sint Servaaskapel", in 1927 opgericht ter ere van de patroonheilige van Grimbergen, in opdracht van Phil. Baeten - Van Buggenhout.

Schuin ingeplante kapel van 1927 opgetrokken in eclectische stijl en omgeven door een ligustrumhaag. Rechthoekige constructie, aan de voorzijde met een opengewerkt portaal onder tongewelf en aan de achterzijde met halfronde sluiting, onder leien zadeldak. Baksteenbouw met verwerking van blauwe hardsteen voor onder meer de plint, muurbanden, pijlers, hoek-, aanzet-, sluit- en dekstenen. Klokvormige gevel met bekronend hardstenen kruis, korfboogpoort met gebombeerde en gegroefde pijlers op ruw bewerkte basement en boven de sluitsteen een cartouche met opschrift: "DOM/ ET/ S SERVATIO". De gevelsteen met inscriptie: "Opgericht in 1927- gift van Phil. Baeten - Van Buggenhout" vermeld door Van Wetswinkel werd niet terug gevonden. IJzeren beglaasde vleugeldeur voorafgegaan door een smeedijzeren hekwerk waarin de letters "S S" verwerkt zijn.

Interieur met onder meer arduinen altaar waarop een beeld van Sint-Servaas met draak, een kopie naar een beeld in de abdijkerk.

  • B.T.K. LEEFMILIEU, Inventaris kapellen Grimbergen, onuitgegeven studie van de gemeente Grimbergen, 1979, nummer 17.
  • VAN WETSWINKEL J., Grimbergse kapellen, in Eigen Schoon, jaargang 12, nummer 4, december, Grimbergen, 2001, p. 3-4.

Bron: Van Damme M. met medewerking van Debacker I. & Boekstal P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Van Damme, Marjolijn

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Grimbergen

Grimbergen (Grimbergen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.