erfgoedobject

Sint-Servaaskapel

bouwkundig element
ID: 75263   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75263

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Servaaskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Op hoek met de Paalveldstraat, "Sint Servaaskapel", in 1927 opgericht ter ere van de patroonheilige van Grimbergen, in opdracht van Phil. Baeten - Van Buggenhout.

Schuin ingeplante kapel van 1927 opgetrokken in eclectische stijl en omgeven door een ligustrumhaag. Rechthoekige constructie, aan de voorzijde met een opengewerkt portaal onder tongewelf en aan de achterzijde met halfronde sluiting, onder leien zadeldak. Baksteenbouw met verwerking van blauwe hardsteen voor onder meer de plint, muurbanden, pijlers, hoek-, aanzet-, sluit- en dekstenen. Klokvormige gevel met bekronend hardstenen kruis, korfboogpoort met gebombeerde en gegroefde pijlers op ruw bewerkte basement en boven de sluitsteen een cartouche met opschrift: "DOM/ ET/ S SERVATIO". De gevelsteen met inscriptie: "Opgericht in 1927- gift van Phil. Baeten - Van Buggenhout" vermeld door Van Wetswinkel werd niet terug gevonden. IJzeren beglaasde vleugeldeur voorafgegaan door een smeedijzeren hekwerk waarin de letters "S S" verwerkt zijn.

Interieur met onder meer arduinen altaar waarop een beeld van Sint-Servaas met draak, een kopie naar een beeld in de abdijkerk.

  • B.T.K. LEEFMILIEU, Inventaris kapellen Grimbergen, onuitgegeven studie van de gemeente Grimbergen, 1979, nummer 17.
  • VAN WETSWINKEL J., Grimbergse kapellen, in Eigen Schoon, jaargang 12, nummer 4, december, Grimbergen, 2001, p. 3-4.

Bron     : Van Damme M. met medewerking van Debacker I. & Boekstal P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Damme, Marjolijn
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Sint-Servaaskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75263 (Geraadpleegd op 17-01-2020)