erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
75264
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75264

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zuidoostelijk georiënteerde langgestrekte hoeve, in 1838 ingetekend op het kadaster op een voorheen onbebouwd perceel en circa 1901 uitgebreid met een schuur in het verlengde van de stal. Circa 1907 bouw van een nieuw bakhuis aan de Sint-Servaasstraat, heden aangepast.

Deels met schijnvoegen gecementeerde baksteenbouw waarin van rechts naar links het woonhuis, de stal en de schuur werden ondergebracht, het geheel onder pannen zadeldak (mechanische pannen) met doorlopende nok parallel aan de straat.

Onderkelderd boerenhuis in vijf traveeën geopend op de begane grond en in drie op de mansardeverdieping. Verankerde en gecementeerde lijstgevel met dubbelhuisopstand verlevendigd door witgeschilderde plattebandomlijstingen en hoeksteenimitatie. Beluikte rondboogvensters met hardstenen dorpels en centraal een rechthoekige deur in een witgeschilderde omlijsting op neuten. Witgeschilderde bakstenen achtergevel met oorspronkelijk rondbogige openingen aangepast tot rechthoekige openingen onder houten lateien. Fraai houten schrijnwerk met gekleurd glas in de bovenlichten (eerste helft 20ste eeuw?). Blinde, gecementeerde oostelijke zijpuntgevel, in de nok met vakwerkimitatie. Ten westen aansluitende stal van vier traveeën met gecementeerde voorgevel en schuur van drie traveeën.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Grimbergen: 1838/12, 1866/48, 1889/28, 1901/21 en 1907/27.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75264 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.