Stationschefwoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Grimbergen
Deelgemeente Grimbergen
Straat Van Akenstraat
Locatie Van Akenstraat 5, Grimbergen (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Grimbergen (adrescontroles: 23-08-2007 - 23-08-2007).
  • Herinventarisatie Grimbergen (geografische herinventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2004).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stationschefwoning

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige woning van stationschef De Smedt, door middel van een jaarsteen "1911" gedateerd en in 1939 aan de linkerzijde uitgebreid tot een dubbelhuis naar ontwerp van architect Sassen-Clingh uit Schaarbeek.

Gedeeltelijk vrijstaand breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met eenvoudige dakkapel. Bakstenen lijstgevel op hardstenen plint gemarkeerd door lisenen, spaarvelden en decoratief gebruik van witte baksteen en keramische tegels. Dubbelhuisopstand met hoger oplopende rechtertravee in risaliet en beëindigd door een klokachtige bekroning, jaarsteen "1911" onder het topvenster. Overwegend rechthoekige vensters onder ijzeren I-profielen waarbij slechts één raam haar schrijnwerk behouden heeft. Deurtravee met steekboogvormige muuropeningen.

Interieur met bewaarde elementen uit 1911; cementtegelvloer met eenvoudige geometrische motieven, zwarte schouw en een vleugeldeur met groengrijs gekleurde houtimitatie.

  • Gemeentearchief Grimbergen: BA/-/1939.

Bron: Van Damme M. met medewerking van Debacker I. & Boekstal P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Van Damme, Marjolijn

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Grimbergen

Grimbergen (Grimbergen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.