Art-nouveau-burgerhuis

Straat Schorpioenstraat

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Art nouveau burgerhuis

Typologieburgerhuizen
Stijlart nouveau
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Opvallende art-nouveauwoning, in 1906 ontworpen door architect Jacques De Weerdt als rentenierswoning voor De Graaf uit de Filomenastraat 14 in Zurenborg.

Boogvormig verhoogde lijstgevel met flankerende topstukken, met een parement van witte baksteen en natuursteen. Begane grond van drie traveeën op hardstenen sokkel met grillig panelendecor en keldervensters; licht getoogde vensters en deur onder uitstulpende puilijst met zweepslagmotief. Bovenbouw van één travee, op de derde bouwlaag uitvloeiend in een brede hoefijzerboog met schelpvormig sluitstuk; loggia en balkons, eerstgenoemde met afgeronde glazen luifel op ranke gietijzeren zuiltjes, laatstgenoemde met prachtige smeedijzeren leuningen met vegetaal motief. Origineel schrijnwerk voor vensters en deur.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1906#1765.

Auteurs: Hooft, Elise; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita