Teksten van Art-nouveau-burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7527

Art-nouveau-burgerhuis ()

Opvallende art-nouveauwoning, in 1906 ontworpen door architect Jacques De Weerdt als rentenierswoning voor De Graaf uit de Filomenastraat 14 in Zurenborg.

Boogvormig verhoogde lijstgevel met flankerende topstukken, met een parement van witte baksteen en natuursteen. Begane grond van drie traveeën op hardstenen sokkel met grillig panelendecor en keldervensters; licht getoogde vensters en deur onder uitstulpende puilijst met zweepslagmotief. Bovenbouw van één travee, op de derde bouwlaag uitvloeiend in een brede hoefijzerboog met schelpvormig sluitstuk; loggia en balkons, eerstgenoemde met afgeronde glazen luifel op ranke gietijzeren zuiltjes, laatstgenoemde met prachtige smeedijzeren leuningen met vegetaal motief. Origineel schrijnwerk voor vensters en deur.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1906#1765.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Art-nouveau-burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/174756 (geraadpleegd op ).


Art-nouveauhuis ()

Boogvormig verhoogde lijstgevel met flankerende topstukken, witte baksteen en natuursteen, in art nouveau naar ontwerp van J. De Weerdt, van 1906. Begane grond van drie traveeën op arduinen sokkel met grillig panelendecor en keldervensters; licht getoogde vensters en deur onder uitstulpende puilijst met zweepslagmotief. Bovenbouw van één travee, op de derde bouwlaag uitvloeiend in een brede hoefijzerboog met schelpvormig sluitstuk; loggia en balkons, eerstgenoemde met afgeronde glazen luifel op ranke gietijzeren zuiltjes, laatstgenoemde met prachtige smeedijzeren leuningen met vegetaal motief. Origineel schrijnwerk voor vensters en deur.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1906, Modern Archief 20.426, dossier 1765.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven licentiaatsverhandeling R.U.G., 91.

Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Art-nouveau-burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/7527 (geraadpleegd op ).